Gazela lui Thomson


Gazela lui Thomson

Gazela lui Thomson

Această antilopă mică, foarte grațioasă trăiește, ca multe alte antilope, în turme mari. Ea este permanent în alertă; poate observa pericolul de la mai mult de 300 m. La cel mai mic semn de amenințare, ea se îndepărtează în goană mare, făcând salturi lungi și în zig-zag.

Este probabil antilopa cea mai rapidă: poate alerga cu 80 km/h! Totuși, ea cade deseori pradă leilor, gheparzilor și hienelor. Când iarba este verde, ea are asigurată apa care-i este necesară. Însă atunci când este secetă (cum este adesea cazul în Kenya și Tanzania, acolo unde trăiește), ea are o întreagă serie de adaptări pentru a economisi apa din corp: blana sa de culoare deschisă reflectă razele de soare, nu transpiră, excrementele ei sunt foarte uscate, iar urina este foarte concentrată.

În plus, ea se hrănește noaptea (când este mai puțin cald și când plantele sunt acoperite de rouă); ziua, ea rumegă, stând nemișcată! Fiecare dintre coarnele ei este alcătuit dintr-un os sudat de craniu și acoperit complet de un tegument cornos; coarnele cresc toată viața, fără să-i cadă vreodată. Se înmulțelte de 2 ori pe an. Când este urmărită de dușmani, poate atinge o viteză de 60 km/h.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.