Itinerariile probabile urmate de tatal si unchiul lui Marco Polo în China


Itinerariile probabile urmate de tatal si unchiul lui Marco Polo în China
Noccolo si Maffeo Polo cu Gregory X, prezentare din sec. XV

Itinerariile probabile urmate de tatal si unchiul lui Marco Polo în China

Niccolò Polo si Maffeo Polo, tatal si respectiv unchiul lui Marco Polo, n-au traversat Asia o singura data, ca Marco, ci de trei ori, din care de doua ori de la apus la rasarit si o data în directie inversa.

Niccoló si Maffeo au plecat din Venetia în jurul anului 1254 si, dupa ce au stat sase ani la Constantinopol, au pornit de acolo în scopuri comerciale spre Crimeea de Sud, de unde, în 1261, au trecut pe Volga.

De pe cursul mijlociu al Volgai, fratii Polo au pornit spre sud-est prin teritoriul Hoardei de aur, au strabatut stepele de dincolo de marea Caspica, iar apoi, prin platoul pustiu Ustiurt au trecut în Horezm, spre orasul Urghenci.

Ei si-au continuat apoi drumul în directia sud-est, în sus pe valea fluviului Amu-Daria, pâna la varsarea Zeravsanului si în sus pe Zeravsan, pâna la Buhara. Acolo s-au întâlnit cu un sol al „ilhanului” Hulagu, cuceritorul Iranului, care se îndrepta spre marele han Hubilai si care a propus venetienilor sa mearga împreuna cu el.

Fratii au mers cu solul „spre nord si nord-est” timp de un an întreg. Pe valea Zeravsanului ei au urcat pâna la Samarkand, au trecut în valea fluviului Sîr-Daria si pe aceasta vale au coborât pâna în orasul Otrar.

De aici drumul lor a continuat de-a lungul Tian-Sanului apusean, în valea râului Ili. Mai departe, spre rasarit, ei au mers, fie în sus pe valea râului Ili, fie prin Poarta Tungariei, pe lânga lacul Alakol (la rasarit de Balhas).

Apoi au înaintat de-a lungul regiunii premontane a Tian-Sanului rasaritean si au ajuns în oaza Hami, popas important pe ramura nordica a Marelui drum al matasii din China spre Asia centrala.

De la Hami ei au mers spre sud, catre oaza Saciu (astazi Dunhuan), situata în valea râului Sulehe. Mai departe, spre rasarit, pâna la curtea marelui han, ei au urmat aceeasi cale pe care au strabatut-o mai târziu împreuna cu Marco.

Nu s-a stabilit pe ce drum s-au întors Niccoló si Maffeo Polo. Ei s-au înapoiat la Venetia în 1269.

Sursa: Istoria Descoperirilor Geografice, I.P Maghidovici

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.