Regatul Aksum


Regatul Aksum
Parcul Stelae din Aksum, Etiopia (Foto: Jialiang Gao)

Regatul Aksum

Aksum – numele unei cetăţi înfloritoare în sec. 6 d.H., aflată în nord-vestul platoului etiopian, în lungul Marelui Rift African. Semne de locuire din mileniul 5 î.H., de către populaţii africane. Influenţat de Egipt, la Aksum există o piramidă în trepte (7 trepte) ca aceea a lui Djoser.

Surse greceşti o menţionează din sec. 1 d.H., când rege i-ar fi fost Zoskales. Regatul, având deschidere la Marea Roşie, a mijlocit comerţul dintre Imperiul Roman şi Imperiul Persan. Ezana, regele Aksumului, a adoptat creştinismul în anul 330 d.H, puţin după Armenia.

Până astăzi creştinismul copt din Etiopia păstrează semne ale vechimii sale, alături de crucea cu braţe egale care pleacă precum razele din centrul unei sfere, pe veşmintele prelaţilor figurează şi steaua lui David. La origine, regatul Aksum s-a format cu triburi yemenite (numite Saba, Salhen, Himyar, Raydan, Habashat, Tiamo, Kasu) venite din Asia Mică (hamiţi şi semiţi), la fel ca şi Meroe (în vechime numit Kush, aflat în Sudan).

Benito Musolini a luat cel mai frumos obelisc aksumit din Lalibela, un monolit, şi l-a dus la Roma. El a fost returnat Etiopiei în 2005.


Sursa: Ecaterina Ţarălungă, Istoria civilizaţiilor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.