Cine sunt Amerindienii


Amerindienii
Harta populaţiilor Amerindiene

Amerindienii

Amerindieni – nume generic pentru populaţiile de substrat, indigene ale unei zone îmbogăţite etno-lingvistic prin valuri succesive de migraţie.

Cuvântul este mai ales folosit pentru cele două Americi, dar şi pentru arhipelaguri. În Americi amerindieni sunt consideraţi, de fapt, primii veniţi din Asia, în urmă cu 12.000 de ani, pe când strâmtoarea Behring încă nu exista. Se crede că au fost, la origini, 12 persoane, după analiza ADNmc. Ei au traversat istmul Suez cam în 11.000 î.H. şi au colonizat şi America de Sud.

De asemenea, triburi din insulele Oceaniei – unele chiar venite pe apă dinspre Africa, cu opriri prin toate insulele Pacificului – au atins în vremurile preistorice coastele continentale şi au fost asimilate amerindienilor. Dar primele trăsături de sedentarism apar în 6000-5000 î.H. (Neolitic, după reperele Asiei, dar în Americi decalarea temporală a neoliticului este cam de 2500 de ani).

Numele acestor foarte vechi civilizaţii este, în general, acela al triburilor care le-au afirmat: paracas, mochica, moxos, nazca, tihuanaco, huari, chimus, maya, olmeci, zapoteci tolteci, azteci, inca, toba, wicki, mocoví, pilagá, chulupí, diaguita, calchaquí, kolla, kayapo, guarani ş.a.

În partea de nord a continentului american – Canada de azi – în afară de populaţii venite din Asia, mai exact din Siberia, au existat – şi se numesc aborigeni, ca în Australia – triburile inuit, originare din Alaska. Cu un cuvânt generic, tuturor amerindienilor, aborigenilor, indigenilor li se spune astăzi, ca semn de recunoaştere a rolului lor fondator, „primele naţiuni”.


Sursa: Ecaterina Ţarălungă, Istoria civilizaţiilor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.