Cum este generat curentul continuu?


Curentul continuu

Curentul continuu este generat prin rotirea unei spire conductoare într-un câmp magnetic. În figura de mai jos este arătat un generator de curent continuu simplu, numit dinam. Când spira se rotește între polii magnetului, în ea se induce un curent, determinat prin regula mâinii drepte, al cărui sens se va schimba de două ori în timpul unei rotații complete.

Pentru ca la bornele de ieșire ale generatorului să se obțină aceiași polaritate a tensiunii, se folosește așa numitul colector, format din două segmente izolate între ele, care fac contact pe rând cu periile colectoare. Fiecare perie își schimbă contactul de pe un segment pe altul de fiecare dată când spira este perpendiculară pe axa polilor magnetului, poziție ce corespunde unei tensiuni de valoare zero.

curentul continuu
Principiul dinamului cu o singură spiră și colector cu două segmente. El produce o tensiune pulsatorie. Foto: K. G. Jackson, Electricitate întrebări şi răspunsuri.

Tensiunea de ieșire este o serie de pulsuri care variază de la zero la valoarea maximă, așa cum este arătat în figura de mai sus.

Pentru a obține o netezire a acestei tensiuni pulsatorii se folosesc mai multe spire decalate unghiular între ele, colectorul fiind format în acest caz din mai multe segmente.

În cazul mașinii practice pe rotorul confecționat din tole de oțel sau fier conductoarele bobinelor sunt plasate în crestături longitudinale. O secțiune printr-un dinam cu doi poli este prezentat în figura de mai jos. În acest caz bobinele de excitație plasate pe piesele polare produc câmpul magnetic necesar funcționării.

curentul continuu
Dinamul cu doi poli. Foto: K. G. Jackson, Electricitate întrebări şi răspunsuri.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.