Cum lucrează puntea Schering?


Puntea Schering

Puntea Schering este utilizată pentru măsurarea capacitățiilor condensatoarelor și a factorului de putere pentru diferite materiale izolatoare. Ea se poate întâlni sub două variante: puntea de înaltă tensiune și frecvență industrială si puntea de audiofrecvență.

Schema de bază a punții industriale este prezentată în figura de mai jos. Capacitatea necunoscută de măsurat, Cx, împreună cu capacitatea standard Cs, formează brațele de înaltă tensiune ale punții; rezistența R2 și grupul paralel R1, C1 formează brațele de joasă tensiune. Condițiile de echilibru ale punții sunt:

puntea Schering 1

unde tgδ este tangenta unghiului de pierderi, iar f este frecvența tensiunii de alimentare. Folosirea rezistorului variabil R2 și a capacității variabile C1, permit realizarea echilibrului punții, independent, pentru capacitate și pentru unghiul de pierderi.

Puntea Schering
Puntea Schering de înaltă tensiune. Foto: K. G. Jackson, Electricitate întrebări şi răspunsuri

Când este necesară măsurarea pierderilor la frecvență audio se folosesc conductoare de alimentare ecranate și legate la pământ. Se formează, în acest caz, așa numita punte dublă.


Sursa: K. G. Jackson, Electricitate întrebări şi răspunsuri, Editura Tehnică 1975

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.