Mihail Sadoveanu (1880-1961) – aliatul sovieticilor


Mihail Sadoveanu (1880-1961)
Mihail Sadoveanu (1880-1961). Foto: Wikimedia Commons

Mihail Sadoveanu - aliatul sovieticilor

Mihail Sadoveanu (n. 6 noiembrie 1880, Pașcani, România – d. 19 octombrie 1961, Vânători-Neamț, România) a fost mason. A fost inițiat în 1927, la Iași și a suit repede ierarhia organizației datorită celebrității sale literare. Masoneria a fost pentru el o afacere – de altfel a și subtilizat fondurile ei, drept pentru care a fost exclus și a creat o disidență – nerecunoscută în epocă.

În 1945 „s-a dat cu rușii”, cu forțele de ocupație, cu Armata roșie care tocmai se deda la violuri, la jafuri și îngenunchia România. Articolul „Lumina vine de la răsărit” unde își arăta obediența față de Stalin a fost actul său de capitulare și trădare a poporului român despre care scrisese pagini extraordinare până atunci.

Mihail Sadoveanu a fost un colaboraționist de cel mai înalt rang și a adus nenumărate servicii sovieticilor și slugilor lor de la București, cauționându-i prin prestigiul său de mare scriitor (și era).

La sfârsitul vieții se găsea în postura de semizeu al regimului comunist, omagiat, decorat, supraonorat, decretat cel mai mare scriitor oficial în viață, un bun al întregului bloc sovietic.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.