Armenia – istorie și cultură


Armenia

Armenia - istorie și cultură

Armenia, despre al carei vechi nume al tarii, Hayastan, se crede ca vine de la stră-strănepotul lui Noe, Haiq (filiaţia Noe – Iaphet – Gomer – Togarmah - Haiq), cu terminaţia sanskrită – stan (ţară). Haiq a fost unul dintre regii din Urartu (4000-1000 î.H., când atinge maximum de extindere, nume provenit din akkadiană), aceasta fiind originea Armeniei.

Pe muntele Ararat ar fi debarcat Noe după potop. Se pare că armenii erau cel mai puternic trib, condus de Aram (strănepotul strănepotului lui Haiq), care şi-a impus numele asupra întregului teritoriu a ceea ce a devenit Armenia Mare, spaţiul din jurul lacului Van (azi în Turcia), până la Ararat.

Toată această istorie se află scrisă în limba arameică pe piatra de la Behistun, în Iranul de azi, datată fiind 521 î.H. Şi se mai spune că Noe trăise în ţara Paradisului, după ce trecuse 7 porţi (strâmtori), ceea ce duce spre India ori chiar dincolo de ea.

Fondatorul Armeniei, dincolo de orice trecut legendar, este Argishti, regele urartian, în legătură cu care există o inscripţie păstrată în muzeul din Erevan. Despre el se spune că provine din ţara Khaldi (Chaldeea) şi în 782 î.H. a fondat regatul care se va numi Armenia. Dinastia Orontes a fost aceea care s-a impus asupra triburilor şi cel mai important rege al ei a fost Tigran cel Mare (95-66 î.H.).

Aşezarea strategică a ţării la Poarta de Fier a Asiei, poartă de control continental aflată între Marea Caspică şi Munţii Caucaz (Tarsus), i-a adus numeroase bătălii şi i-a silit pe locuitorii ei la forme de rezistenţă care au produs faima şi tragedia acestui popor de-a lungul timpului.

Asirienii, grecii, Alexandru Macedon, romanii, bizantinii, arabii, mongolii, perşii, otomanii, turcii (care au provocat un genocid uriaş în 1915-1918) şi ruşii au încercat pe rând controlul asupra acestei Porţi a Caucazului. În tentativa de a rezista, armenii au făcut cele mai neaşteptate alianţe, dar, mai presus de orice, şi-au unificat idealurile devenind primul stat creştin din istorie (302 d.H.). Creştinismul s-a altoit pe vechi credinţe solare şi pe o cosmogonie întâlnită în multe părţi ale Asiei. Astfel, pomul vieţii era simbolizat deja ca o cruce în clipa când sfântul Grigore a intrat pe teritoriul ei şi a obţinut creştinarea masivă.

Diaspora armeană în lume este în prezent cam de 8 milioane de oameni. În prezent Armenia este o republică democrată (din 1991), capitala este Erevan, populaţia atinge 3 milioane de locuitori. O parte a Armeniei istorice, inclusiv lacul Van, este înglobată în Turcia.


Sursa: Ecaterina Ţarălungă, Istoria civilizaţiilor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.