Ce este vremea? Dar clima?


Vremea, Clima

Ce este vremea?

Vremea înseamnă cunoașterea temperaturii, vântului, precipitatiilor dintr-o anumita zi, intr-o localitate.

Observand cum este afara (senin, innorat, cald, frig, ploaie, etc.) spunem ca vremea este frumoasa, urata sau schimbatoare.

Pentru viata omului, a plantelor si a animalelor o mare importanta au: frigul, caldura (temperatura aerului), ploile si ninsorile (precipitatiile) si vantul.

Schimbarea vremii se datorează deplasării maselor de aer dintr-un loc în altul. Unele mese de aer sunt calde și uscate sau calde și umede; altele sunt reci și - de asemenea - uscate sau umede. La întâlnirea acestor mase de aer cu diferite proprietăți se produc precipitații mai slabe sau mai puternice, după cantitatea de vapori de apă pe care o conțin.

Dacă asupra unei regiuni se abate o masă de aer tropical-uscat, timpul devine călduros și uscat; dacă vine o masă de aer maritim, va ploua; dacă vine o masă de aer polar, timpul se răcorește și poate ploua.

De aceea, in fiecare zi, institutul de meteorologie comunica starea vremii in ziua respectiva. Ni se spune despre temperatura, vant, precipitatii in diferite parti sau localitati. Cand stim temperatura, vantul, precipitatiile dintr-o anumita zi, intr-o localitate, spunem ca stim cum este vremea.

Ce este clima?

Daca cunoastem vremea pe un timp mai indelungat spunem ca stim cum este clima.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.