Genul substantivelor


Genul substantivelor

Genul substantivelor

Toate substantivele care primesc la singular un și la plural doi sunt de genul masculin.

Toate substantivele care primesc la singular o și la plural două sunt de genul feminin.

Toate substantivele care primesc la singular un și la plural două sunt de genul neutru.

Cum se identifică genul substantivelor?

Exemplu:
Elevii și elevele școlii noastre vor sădi brăduți în parcul din noul cartier al orașului. Baieții s-au oferit să aducă lopeți și cazmale, iar fetele, stropitori.

Substantivele elevii, brăduți, băieții sunt la genul masculin pentru că sunt nume care se dau ființelor bărbătești (elevii, băieții) și lucrurilor (brăduți). Ele primesc la singular un și la plural doi (un elev, doi elevi; un brăduț, doi brăduți; un băiat, doi băieți).

Substantivele elevele, fetele denumesc ființe, iar școlii, cazmale, lopeți, stropitori denumesc lucruri. Aceste substantive sunt la genul feminin și primesc la singular o și la plural două (o elevă, două eleve; o fată, două fete; o școală, două școli; o cazma, două cazmale; o lopată, două lopeți; o stropitoare, două stropitori).

Substantivele parcul, cartier, orașului sunt nume de lucruri. Ele la genul neutru și primesc la singular un, ca substantivele de genul masculin, iar la plural două, ca substantivele de genul feminin (un parc, două parcuri; un cartier, două cartiere; un oraș, două orașe).


Sursa: Editura didactică și pedagogică București, Manual Limba Română - Genul substantivelor

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.