Dealurile subcarpatice și depresiunile subcarpatice


Dealurile subcarpatice

Dealurile subcarpatice

Așezarea și întinderea:

Dealurile subcarpatice sunt înălțimi mai mici decât munții și se întind în lanț la exteriorul lor, pe lângă Munții Carpați.

Dealurile din partea de vest a Carpaților Occidentali poartă numele de Dealurile Vestice.

Însușiri ale dealurilor subcarpatice:

Unele dintre dealurile subcarpatice pe lângă Carpații Orientali și Carpații Meridionali s-au născut tot prin încrețirea stratelor pământului, ca și munții, dar mult mai târziu. Altele, cum sunt Dealurile Vestice, s-au format din pietrele și nisipurile aduse de apele curgătoare din munți. Vârfurile lor cele mai mari se apropie de 1000 m. Omul poate urca pe toate aceste dealuri fără prea mult efort.

Dealurile subcarpatice sunt alcătuite din roci mai puțin tari decât cele din care sunt clădiți munții.

Apele curgătoare care vin din munți au tăiat adânc, de-a curmezișul, aceste dealuri. Astfel, ele apar împărțite în mai multe grupe mici, care au diferite denumiri.

Bogății ale dealurilor subcarpatice:

Culmile multor dealuri subcarpatice au pășuni, iar coastele lor sunt acoperite cu păduri de fag, stejar, carpen și alți arbori cu frunze căzătoare. Pe dealuri locurile pentru cultura cerealelor sunt mai puține, în schimb sunt multe livezi de pruni, meri, nuci și vii. Măgura Odobeștilor, spre exemplu, este renumită pentru podgoriile sale, care dau vinuri alese.

Sarea se găsește aproape pretutindeni în dealurile subcarpatice. De asemenea, aici sunt multe izvoare cu apă sărată care ajută la vindecarea diferitelor boli.

Depresiunile subcarpatice

Depresiunile subcarpatice sunt situate între dealurile subcarpatice și au altitudini mai joase. Se prezintă sub forma unor câmpuri mai largi, iar aici se găsesc satele și orașele, precum și ogoarele.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.