Cine au fost Dacii?


Dacii

Dacii

Dacii au trăit pe pământul României acum 2000 de ani. În acele vremuri, țara se numea Dacia și era vestită prin bogăția și frumusețea pământului, dar mai ales prin hărnicia și vitejia locuitorilor.

Dacii erau oameni voinici, purtau părul retezat, pe frunte, și lăsat în plete, pe umeri. Se îmbrăcau cu cămăși din pânză, lungi până la genunchi. Purtau ițari strânși pe picior. Iarna se îmbrăcau cu cojoace sau sumane cu glugă. Se încălțau cu opinci. Cei bogați își acopereau capul cu căciuli rotunde; săracii umblau mai mult cu capul descoperit. Femeile își strângeau părul într-un coc, la spate. Se împodobeau adesea cu marame, țesute și cusute frumos, își împodobeau cămășile cu cusături înflorate, iar fustele le făceau lungi și largi. Mulți țărani români, mai ales cei de la munte, îmbracă și azi, cu mândrie, straie asemănătoare cu ale strămoșilor noștri daci.

Ocupațiile de căpetenie ale dacilor erau agricultura și păstoritul. Cultivau grâul, meiul, pomii roditori și vița de vie. Le plăceau mult să crească albine. Vânau animale sălbatice din păduri; cei de pe malul răurilor se îndeletniceau și cu pescuitul. Erau și meșteri iscusiți. Scoteau fier din Munții Banatului, își făureau unelte și arme. Din argint și din aur, scos din Munții Apuseni, făceau brățări, cercei, vase. Având mare dragoste pentru tot ce este frumos, împodobeau cu desene și crestături oalele din lut și porțile caselor, armele și scuturile sau coifurile. Dacii își făceau case din lemn sau piatră. Pe vârfuri de dealuri și chiar în munți, înălțau cetăți semețe, întărite cu ziduri groase de piatră.


Sursa: Dumitru Almaș, Istoria Românilor, Editura didactică și pedagogică

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.