Așezările rurale


Așezările rurale
Așezările rurale

Ce sunt așezările rurale?

Așezările rurale de bază sunt satele. Satul este constituit din vatra satului, în care se concentrează locuințele unui grup de familii cu gospodăriile lor și din moșia satului, pe care o lucrează populația lui.

În diferitele regiuni ale globului satele au înfățișarea în funcție de condițiile naturale.

Astfel, în pădurile ecuatoriale din Africa satele sunt mici, colibele de formă conică sunt construite din crengi și acoperite cu frunze mari ale copacilor și adesea întărite cu lut.

În savane, satele sunt mai mari, cu locuințe construite din pământ și ierburi împletite.

În regiunile mlăștinoase, ca cele din sud-estul Asiei, așezările rurale sunt formate din case construite pe pari spre a fi ferite de inundații. Legătura între case se face cu ajutorul bărcilor.

În deșerturile calde oamenii trăiesc în oaze, casele sunt construite din lut, cu acoperișul sub formă de terasă, fără curți; casele sunt lipite una de alta spre a-și ține umbră.

În regiunile temperate, datorită varietății formelor de relief, a diverselor meșteșuguri ale locuitorilor, a diferitelor materiale de construcție, tipurile de sate sunt mai deosebite.

În stepele din Asia centrală (Mongolia) satele sunt formate din locuințe cilindrice - corturi, ce poartă numele de iurte. Corturile sunt prinse în țăruși bătuți în pământ pentru a fi instalate și strânse cu ușurință și pentru a rezista vânturilor puternice. Sunt acoperite cu pături de pâslă, iar în interior căptușite cu blănuri și piei. În ultimii ani s-au construit tot mai multe case care asigură locuitorilor condiții de viață din ce în ce mai bune.

În taigaua siberiană locuința construită din bârne de lemn se numește izbă.

În ținuturile reci unde viața omului este destul de aspră din cauza condițiilor naturale, în nodrul Americii de Nord, în Groenlanda eschimoșii și-au construit locuințe din gheață și zăpadă. căptușite cu piei, ce poartă numele de iglu. Vara aceștia trăiesc în corturi făcute din piei de focă.

În Europa, satele se grupează în următoarele tipuri:

- tipul risipit, cu gospodăriile înconjurate de păduri și fânețe situate pe culmile și pe văile munților, ca de exemplu în Munții Pirinei, Alpi și Carpați;
- tipul răsfirat, cu casele răspândite pentru livezi și vii, de-a lungul apelor curgătoare, ca în Polonia (zona centrală) și în țara noastră;
- tipul adunat, cu casele foarte apropiate, înșirate fie de-a lungul șoselei (sate liniare), fie situate într-o vâlcea pentru a procura mai ușor apă de băut și a se feri de bătaia vântului.


Sursă: Ministerul Educației și Învățământului, Botanică, manual clasa a V-a – Prof. Alexandru Dabija, Prof. Aglala Ionel – Așezările rurale

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.