Fluvii din Africa


Fluvii din Africa

Cele mai importante fluvii din Africa sunt:

Nilul are izvoarele în Africa Ecuatorială și se îndreaptă spre nord. În cursul său spre Marea Mediterană străbate regiuni cu diferite zone de climă, de la cele mai bogate în ploi (la izvoare), până la cele mai secetoase (în cursul inferior). La vărsarea în Marea Mediterană formează o uriașă deltă.

Nilul este alimentat de numeroși afluenți bogați în apă. Cei mai importanți sunt: Nilul Albastru și Atbara. Bogăția apelor acestor afluenți alimentați de ploile abundente din regiunile pe care le străbat, provoacă în fiecare vară revărsarea Nilului în cursul inferior.

Străbătând un relief accidentat, Nilul formează în cursul mijlociu numeroase cataracte, dintre care mai importantă este cea de la Assuan, unde s-a construit o mare hidrocentrală.

De-a lungul Nilului s-a dezvoltat în antichitate una dintre cele mai vechi civilizații omenești.

Zairul (Congo) este al doilea fluviu ca lungime din Africa după Nil. Ca volum de apă depășește însă Nilul, ocupând locul al doilea pe Glob după fluviul Amazon din America de Sud. Zairul izvorăște din regiunea marilor lacuri africane. În drumul său spre Oceanul Atlantic, Zairul străbate o regiune cu climă ecuatorială foarte bogată în ploi, ceea ce explică uriașul său volum de apă și lățimea sa în cursul mijlociu unde depășește 10 km. Fluviul Zair se varsă în Oceanul Atlantic printr-un larg estuar. Cascadele (ex. Livingstone) nu permit pătrunderea navelor în interiorul continentului.

Nigerul. Este al treilea fluviu ca lungime și volum de apă. Izvorăște din Podișul Guineei Superioare și se îndreaptă spre Depresiunea Niger. Aici Nigerul se ramifică în numeroase brațe formând ostroave, mlaștini, lacuri și bălți.

La vărsare, Nigerul formează o mare deltă, cu multe brațe, acoperită în cea mai mare parte cu păduri tropicale.

Dintre celelalte fluvii din Africa mai însemnate sunt:

Zambezi. În drumul său formează numeroase cascade, dintre care cea mai importantă este Cascada Victoria. Livingstone i-a dat numele de „Victoria”, indigenii însă o mai numesc și „Fumul tunător”. Zgomotul făcut de căderea apei se aude la o distanță de peste 20 km. Apele cascadei au fost valorificate prin construirea unei hidrocentrale la Kariba.

Orange are o lungime de 2160 km, fiind cel mai lung fluviu din Africa de Sud. Izvorăște din Munții Drakensberg și se varsă în Oceanul Atlantic.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina - Fluvii din Africa

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.