Clima Americii de Nord


Clima Americii de Nord
Clima Americii de Nord

Clima Americii de Nord

Marea întindere pe latitudine face ca teritoriul Americii de Nord să se afle aproape toate zonele de climă, începând de la clima tropicală umedă până la cea rece, polară. Clima prezintă mari contraste de temperatură între nord și sud.

În regiunea de coastă dinspre Oceanul Pacific este o climă temperată oceanică, cu diferențe mici de temperatură de la vară la iarnă și cu umezeală bogată adusă de vânturile vestice. Curentul cald Kuro-Shivo, care-i trimite o ramură pe țărmurile Alaskăi, contribuie la îmblânzirea acestui climat. Podișurile dinspre munți au o climă temperat-continentală, cu ierni geroase și cu veri călduroase și secetoase. Relieful de câmpie, aflat în partea centrală a Americii de Nord, are o climă temperată în cea mai mare parte, însă mai rece decât în regiunile europene aflate la aceeași latitudine geografică. Aceasta se datorește maselor reci de aer dinspre nord, care neîntâlnind în calea lor nici o stavilă, pătrund adânc spre sud în interiorul continentului.

Extremitatea nordică a continentului are o climă rece polară iar cea sudică are o climă tropicală umedă.


Sursă: Editura Didactică și Pedagogică București, Geografie, manual clasa a VI-a – Prof. Bărgăuanu Petru, Prof. Sucitu Ion, Prof. Stoica Valentina

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.