Portugalia


Portugalia

Portugalia ocupă partea vestică a Peninsulei Iberice și câteva insule din Oceanul Atlantic, întinzându-se pe o suprafață totală de 92.212 km².

Condiții naturale

Relieful Portugaliei este format mai mult dintr-o câmpie ce se întinde de-a lungul Oceanului Atlantic și dintr-o zonă deluroasă și muntoasă în părțile interioare.

Insulele prezintă un relief muntos, înalt, cu vulcani stinși.

Resursele subsolului Portugaliei sunt limitate. Deține ceva cărbuni, wolfram și uraniu, mangan, cupru, plumb, zinc, marmură, sulf, sare.

Clima Portugaliei este oceanică. Principalele ape își au izvoarele în Spania, sunt navigabile și se varsă prin estuare.

Populația și principalele orașe din Portugalia

Populația Portugaliei este de aproximativ 10.487.289 și este alcătuită din portughezi care trăiesc într-un număr mai mare în câmpia litorală.

Principalele orașe sunt: Lisabona, capitala țării, mare port la estuarul fluviului Tejo, așezat într-o zonă colinară, cu legături tradiționale cu America de Sud. Este cel mai mare centru economic al țării și principalul centru centru cultural și științific. Orașul se evidențiază prin construcțiile monumentale și cu o deosebită activitate industrială portuară. În partea de nord dispune de un renumit aeroport internațional. Legăturile peste estuar se fac prin grandiosul pod denumit „Ponte di 25 april”.

Al doilea oraș al țării este Porto situat la gurile fluviului Douro, important pentru exportul vinului.

Economia

Portugalia are o economie dezvoltată, al cărui PIB pe cap de locuitor era în 2014 78% din media UE.

Transporturile. Are o rețea de drumuri de 68.732 km, dintre care aproape 3.000 km fac parte dintr-un sistem de 44 de autostrăzi.

Turismul este foarte dezvoltat. Principalul punct turistic este orașul Lisabona.


Sursa: Manual Geografie VII – Editura didactică și pedagogică București 1986 – Portugalia

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.