Războiul Civil American


Războiul Civil American

Războiul Civil American

Războiul Civil American a fost un război politic și militar de 4 ani (1861-1865) între statele din Nord ale Statelor Unite și cele din Sud.

Sudiștii nu voiau să renunțe la sclavi. Iar atunci când președinte al S.U.A. a fost ales Abraham Lincoln, adept al desființării sclaviei, sudiștii s-au despărțit de nordiști și au întemeiat un alt stat, cu capitala la Richmond.

Cum era și firesc, Lincoln n-a recunoscut această despărțire - secesiune. Sudiștii au vrut s-o impună cu arma. Astfel s-a dezlănțuit un lung și greu război civil - de secesiune - între nordiști și sudiști. Acesta a fost un război al libertății și al omeniei, împotriva tiraniei și cruzimii sudiștilor dar și un război pentru păstrarea și întărirea unității Statelor Unite.

Ca să atragă întreg poporul în această luptă dreaptă, Lincoln a desfințat sclavia și a dat pământ gratuit tuturor albilor care voiau să se așeze în sud sau în vestul îndepărtat și să întemeieze ferme.

lDupă grele lupte și mari pierderi, armata sudiștilor a capitulat (primăvara anului 1865).

La cinci zile după aceasta, președintele Lincoln a fost asasinat de un sudist fanatic. Întreaga omenire progresistă l-a regretat ca pe un mare binefăcător al omenirii.

Importanța victoriei nordiștilor. Refacerea Uniunii

Asasinarea președintelui n-a schimbat nimic, victoria nordiștilor a rămas definitivă. Uniunea a fost restabilită și refăcută. Negrii au devenit liberi. În primii ani au participat chiar la conducerea statului. Cu timpul însă li s-au luat multe din drepturile lor politice și cetățenești. În unele state li s-a retras dreptul de vot. În altele nu li se îngăduia să învețe în aceleași școli, să meargă în aceleași vagoane de tren sau să mănânce în aceleași restaurante cu albii.

Totuși războiul civil a jucat un mare rol în istoria poporului nord-american. Eliberând peste 4 milioane de oameni, el este socotit ca o mare revoluție burghezo-democrată. Iar pentru că a întărit Uniunea, poate fi pus alături de unificarea Italiei, Germaniei, României. Lincoln are meritul de a fi condus, cu înțelepciune și hotărâre, pe nordiști până au câștigat victoria.

După 1865, economia S.U.A. s-a dezvoltat virtiginos. În douăzeci de ani a ajuns din urmă Franța, Anglia și Germania, întrecându-le apoi tot mai mult.


Sursa: Manual Istorie VII – Editura didactică și pedagogică București 1985 – Războiul Civil American

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.