Produsul tehnologic si elementele sale

Produsul (strung, tractor, autocamion, pod rulant etc.) este obiectul productiei si reprezinta rezultatul final al procesului de fabricatie.

Orice produs se compune dintr-o serie de piese (organe de masini) si unitati de asamblare, dispuse intr-un anumit mod, cu functii bine determinate si imbinate intre ele prin intermediul unei piese comune, numita piesa de baza.

  • Piesa este elementul cel mai simplu al asamblarii (elementul primar), executata dintr-o singura bucata si din acelasi material;
  • Piesa de baza este organul de masina de la care se incepe operatia de asamblare a unui produs, avand rolul de a reuni toate piesele si subansamblurile intre ele si de a fixa pozitia lor reciproca. De exemplu, la un strung, piesa de baza este batiul, la un motor cu ardere interna – blocul motor etc.
  • Unitatea de asamblare reprezinta o reuniune de mai multe piese, asamblate independent, de un muncitor sau de o echipa de muncitori.

In cadrul unitatii de asamblare, piesele sunt reunite intre ele prin intermediul unei piese de baza.

  • Completul este cea mai simpla unitate de asamblare, compusa din doua sau mai multe piese, asamblate prin intermediul unei piese de baza.
  • Subansamblul este unitatea de asamblare compusa din mai multe piese si una sau mai multe complete, reunite intre ele printr-o piesa de baza.

In cazul in care montarea subansamblului incepe de la un complet, acesta preia functia piesei de baza si se numeste complet de baza.

  • Ansamblul este unitatea de asamblare superioara, cu rol functional bine determinat, constituit din mai multe piese, complete si cel putin un subansamblu, reunit prin intermediul unei piese de baza.
  • Ansamblul general reprezinta insusi produsul, constituit din piese, complete, subansambluri si ansambluri, reunite prin intermediul unei piese de baza sau al unei unitati de asamblare (complet, subansamblu, ansamblu) de baza.
  • Mecanismul este unitatea de asamblare care intra in componenta unei masini, avand rolul de a transmite sau de a transforma miscarea. De exemplu, mecanismul biela-manivela, mecanismul de inversare a sensului de miscare de la raboteza etc.

Impartirea masinilor in unitati de asamblare da posibilitatea organizarii operatiilor de asamblare.

Autor: Tehnologia asamblarilor si montajului