Precizia asamblarii

Pentru a asigura o functionare de buna calitate, precum si pentru a mari durata de exploatare a masinilor, este necesar ca jocurile sau strangerile ce se realizeaza intre suprafetele active ale pieselor ce se imbina (conjugate) sa fie cuprinse in limite cat mai stranse. Trebuie avut in vedere insa faptul ca piesele executate cu precizie ridicata, cu toate ca maresc considerabil calitatea asamblarii, scumpesc totodata si costul produsului realizat.

Alegerea ajustajului corespunzator, tinand seama de toti factorii fizici, tehnologici, constructivi, de organizare si de exploatare, care influenteaza calitatea imbinarii, este o problema deosebit de complexa si greu de rezolvat.

Asa, de exemplu, durabilitatea unei imbinarii fixe depinde de alegerea corespunzatoare a strangerii si a marimii microneregularitatilor, iar rezistenta la uzura a imbinarilor mobile depinde de stabilirea cat mai rationala a jocurilor.

Premisa de baza a unei asamblari de calitate consta in executia pieselor in limitele de toleranta prescrise pentru dimensiunile suprafetelor ce se prelucreaza.

Metodologia stabilirii tolerantelor se reduce, de obicei, la una din urmatoarele doua variante: fie ca se stabilesc tolerantele pentru toate elementele componente ale ansamblului si se cere sa se calculeze toleranta elementului de inchidere, fie ca se da toleranta elementului de inchidere si se cere sa se determine tolerantele elementelor componente.

In cazul asamblarii masinilor, este necesar sa se stabileasca, prin calcul, intre ce limite pot fi admise abaterile de la dimensiuni, de la forma si pozitia suprafetelor, pentru a nu influenta defavorabil conditiile de functionare ale acestora. Aceste limite constituie tolerantele de prelucrare si sunt trecute odata cu dimensiunile pe desenele de executie ale pieselor.

Cunoscandu-se dimensiunile si tolerantele pieselor, se creeaza, totodata, posibilitatea de a se stabili procedeele tehnologice cele mai indicate pentru prelucrarea si asamblarea pieselor.

Calculele referitoare la precizia masinilor, a marimii erorilor care pot aparea la asamblare se pot solutiona prin metoda lanturilor de dimensiuni.

Autor: Tehnologia asamblarilor si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)