Imbinari realizate prin sudarea prin topire cu arc electric
Sudarea prin topirea cu arc electric constituie cea mai raspandita grupa de procedee de sudare. Ea se poate aplica pieselor cu o grosime foarte mica (1mm) sau foarte mare (peste 100 mm), din cele mai diferite materiale metalice.
Pentru lucrarile de asamblare un deosebit interes il reprezinta sudarea manuala cu electrozi metalici inveliti. Acest procedeu se poate aplica in orice loc, atat la asamblari realizate in ateliere cat si in conditii de santier.
Imbinarile se pot obtine prin cusaturi continue, fragmente sau prin puncte de sudura.
Pentru obtinerea unor constructii sudate care sa respecte conditiile geometrice impuse ansamblului respectiv cat si pentru o depunere cat mai usoara a metalului topit, in timpul sudarii piesele ansamblului sunt pozitionate si fixate cu ajutorul unor dispozitive speciale pentru sudare. Cand seria de fabricatie este mica, se utilizeaza cu precadere dispozitive universale, ca de exemplu, manipulatorul.
In cazul in care seria de fabricatie este mai mare sau in cazul unor ansambluri unicate de complexitate mare se construiesc dispozitive pentru sudare speciale. Aceste dispozitive sunt foarte diferite, fiind construite in functie de configuratia constructiei sudate realizate.
Astfel, pentru sudarea sasiurilor automobilelor se prevad dispozitive rotitoare cu stelaje pe care se fixeaza elemente componente, iar pentru sudarea flanselor pe corpurile recipientelor, dispozitive de centrare si fixare.
Autor: Tehnologia asamblarilor si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)