Asamblarea arborilor

In afara de clasificarea arborilor dupa forma axei lor geometrice – arbori drepti si arbori cotiti -, acestia pot fi impartiti si dupa rolul lor functional in: arbore-motor, arbore principal, arbore secundar, arbore intermediar.

Dupa pozitia lor in timpul functionarii, arborii se impart in: orizontali, verticali si inclinati.

1. Montarea arborilor drepti

Montarea arborilor necesita trei faze importante: pregatirea, montarea propriu-zisa si verificarea montarii.

Pregatirea montarii arborilor necesita studierea desenului cu schema de montaj, verificarea acestora, in special a fusurilor si a partilor de calare, care trebuie sa fie netede, fara zgarieturi, lovituri sau urme de coroziune. Bavurile, zgarieturile, loviturile se elimina prin pilire fina, urmata de finisare cu panza abraziva. Petele de rugina sunt curatate fie cu panza abraziva, fie cu pasta abraziva. In general, aceste verificari sunt efectuate la receptia arborilor, insa ele se recomanda si la montare.

Montarea propriu-zisa consta din executarea urmatoarelor operatii:

– verificarea cuzinetilor daca sunt fixati corect in corpul lagarului;

– ajustarea cuzinetilor dupa fusurile arborilor; pentru aceasta se sterg, cu o carpa uscata, fusurile si, apoi se acopera cu un strat subtire de vopsea. Se aseaza arborele in lagare cu toate fusurile si se monteaza capacele lagarelor. Apoi se invarteste usor arborele cu scopul de a se face tusarea cuzinetilor. Se demonteaza capacele lagarelor si se executa ajustarea cuzinetilor acolo unde apar proeminentele indicate de vopsea. Operatiile de ajustare se repeta pana cand numarul petelor de contact de pe suprafata cuzinetului corespunde preciziei, impuse de asamblare. In general, se admite ca suprafata corespunzatoare, daca prezinta 15-25 de pete pe o suprafata de 25×25 mm;

– se spala fusurile su cuzinetii, se usuca cu aer comprimat si se ung cu unsoare, folosindu-se o pensula;

– se monteaza definitiv arborele in lagar.

De remarcat faptul ca la montarea arborilor in lagare trebuie sa se respecte jocurile – radial si axial – prescrise de documentatia tehnica, pentru a se asigura o ungere buna in timpul functionarii. Verificarea montarii arborilor, inclusiv a lagarelor, se executa odata cu probele de functionare a masinilor.

Se admite ca montajul a fost corect executat daca, in timpul functionarii, lagarele nu se incalzesc mai mult de 60…70 grade celsius.

2. Montarea arborilor cotiti

Montarea arborilor cotiti, cu toate ca este mult mai pretentioasa decat a arborilor drepti, comporta respectarea celor trei faze distincte: pregatirea montarii, montarea propriu-zisa si verificarea montarii.

Pregatirea montarii consta in controlul fusurilor ca sa nu prezinte zgarieturi. Acestea se indeparteaza prin slefuire cu panza de slefuit si ulei.

Cuzinetii lagarelor trebuie sa adere etans pe fusuri.

Suprafata de aderare trebuie sa fie repartizata uniform si sa prezinte cel putin 60-70% din suprafata de lucru. Verificarea aderarii se face cu vopsea. In cazul aderarii necorespunzatoare, se executa razuirea.

Se verifica calitatea compozitiei, de lagare; stratul de compozitie turnat trebuie sa se adere bine de cuzinet, iar la ciocanire sa emita un sunet clar, metalic.

Pe suprafata de lucru a stratului de compozitie nu se admite zgarieturi, sufluri, stratificari etc.

Asezarea cuzinetului inferior dupa fusurile arborelui se verifica cu vopsea(negru de fum diluat in ulei si petrol lampant).

Cuzinetii superiori trevuie sa adere, de asemenea, foarte bine.

Jocul intre cuzinetul superior si fusul arborelui nu trebuie sa depaseasca prescriptia documentatiei de baza.

Pentru preintampinarea pierderilor de presiune a uleiului de lagare, intre baia de ulei si marginea cuzinetului trebuie sa ramana o distanta de 15-20 mm.

In cazul cand se folosesc garnituri de reglare intre cuzineti, ca, de exemplu, la compresoare cu piston, acestea se executa dupa conturul planului de separatie. Materialul acestor garnituri poate fi textolit, alama sau aluminiu.

Atunci cand pe fusurile de capat ale arborilor sunt prevazuti rulmenti, montarea acestora se face dupa indicatiile de la punctul C.

Montarea propriu-zisa a arborilor consta in asezarea acestora in lagare si rotirea lor de cateva ori.

Se verifica pozitia arborelui cu ajutorul unei nivele de 0,1 mm, masurarea facandu-se la fiecare 90 grade, adica in patru pozitii. Pozitia orizontala a fusurilor manivelei se verifica tot cu ajutorul nivelei. Abaterile de la paralelism intre axa fusului manivelei si axa arborelui principal nu pot depasi 0,02 mm pentru 100 mm din lungimea fusului.

La controlul excentricitatii se folosesc patru comparatoare.

Deplasarea axiala a arborelui cotit pe lagare se verifica prin rotirea acestuia la 180 grade si masurarea jocului cu un comparator.

Valoarea jocurilor este stabilita in documentatia de montaj in functie de conditiile de lucru si de felul masinii la care functioneaza arborele cotit.

Verificarea montarii se executa odata cu proba de functionare a masinii, la care arborele cotit nu trebuie sa prezinte batai radiale ce se pot transmite pistoanelor, iar lagarele sa nu se incalzeasca peste 60…70 grade celsius.

3. Montarea arborilor compusi din mai multe bucati

Arborii compusi din mai multe bucati pot fi: cap la cap si cotiti.

Fiecare tip de arbore se monteaza in mod deosebit.

a. Montarea arborilor cap la cap. Tehnologia de montare a arborior cap la cap nu difera de cea a arborilor drepti. O atentie deosebita trebuie sa se acorde executarii imbinarii, incat la sfarsitul montajului arborele sa lucreze ca un arbore dintr-o singura bucata.

Imbinarea arborilor compusi din mai multe bucati se poate realiza prin:

– cuplaj cu manson si arbore canelat;

– cuplaj cu manson cilindric, fara caneluri si cu stift;

– cuplaj conic cu stift;

– cu suruburi lucrand la forfecare;

– cu flanse stranse cu suruburi.

Dupa executarea imbinarii arborilor se verifica bataia in toate fusurile si coaxialitatea.

b. Montarea arborilor cotiti. Din cauza fortelor mari care apar in timpul functionarii arborilor cotiti, asamblarea lor se face prin strangere.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)