Controlul ghidajelor

Suprafetele ghidajelor batiului trebuie sa indeplineasca conditii severe in ceea ce priveste:

– exactitatea formelor geometrice care formeaza bazele principake si auxiliare ale batiului;

– exactitatea pozitiei lor reciproce (paralelismul, perpendicularitatea etc.);

– precizia dimensiunilor geometrice care leaga suprafetele;

– calitatea suprafetelor.

a. Verificarea rectilinitatii cu najutorul nivelei cu bula de aer. Nivela se deplaseaza succesiv de-a lungul suprafetei de ghidare, inregistrand pentru fiecare portiune abaterea de la rectilinitate.

Indicatiile nivelei de pe fiecare portiune l sunt comparate de cele de pe portiunea initiala a, trasand astfel, grafic, la o anumita scara, profilul liniei reale, dupa care se pot determina usor abaterile de la rectilinitate. Pentru verificarea rectilinitatii ghidajelor cu lungimi mai mari de 1600 mm, STAS-ul 6679-62 recomada utilizarea aparatelor optice.

Metodele optice de verificare a rectilinitatii sunt numeroase, cele mai raspandite fiind metoda vizarii directe a metoda autocolimatiei.

Abaterile de la rectilinitate se masoara in felul urmator: luneta si colimatorul se aseaza la capetele ghidajului, astfel incat imaginea ambelor perechi de fire reticulare, care se vad in ocular, sa coincida; apoi se deplaseaza colimatorul de-a lungul ghidajelor, citindu-se abaterile unghiulare, care se exprima prin deplasarea perechilor de fire reticulare ale colimatorului si lunetei.

Procedeul permite verificarea rectilinitatii atat in plan orizontal cat si in plan vertical.

b. Verificarea planeitatii se poate face cu ajutorul placii de control, al nivelei sau prin metode optice.

Verificarea cu ajutorul placii de control se efectueaza prin deplasarea placii de control (ce se unge cu un strat de vopsea speciala) pe suprafata de ghidare supusa verificarii.

Dupa indepartarea placii de pe suprafata de ghidare, se examineaza repartitia petelor rezultate in urma contactului, pe unitatea de suprafata, repartitie care trebuie sa fie uniforma si de o anumita valoare data.

c. Verificarea pozitiei reciproce a suprafetelor de ghidare se rezuma, de obicei, la controlul paralelismului sau al perpendicularitatii suprafetelor.

Cea mai simpla metoda pentru verificarea paralelismului suprafetelor de ghidare consta in deplasarea pe cele doua suprafete ale ghidajelor a unei placi de control.

Paralelismul se apreciaza prin observarea petelor de vopsea rezultate in urma deplasarii placii de control.

Pentru controlul ghidajelor se folosesc, destul de des, metode combinate, prin care se verifica concomitent, cu aceleasi mijloace de verificare, mai multi parametri, cum ar fi: precizia formelor geometrice, pozitia lor reciproca si chiar precizia dimensiunilor geometrice, care pozitioneaza diferitele suprafete.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)