Zona padurilor ecuatoriale

Padurile ecuatoriale ocupa suprafete intinse ale bazinelor fluviilor (America de Sud), Congo (Africa) si Asia de S-E (Indonezia).

In zona padurilor ecuatoriale exista clima ecuatoriala care favorizeaza dezvoltarea unui numar mare de specii de plante si animale. Padurile ecuatoriale sunt tot timpul verzi, alcatuite din trei etaje vegetale si au inaltimi ce ating pana la 50 m. Etajul superior si mijlociu este reprezentat de speciile caracteristice ca: palmierul de ulei, bananierul, palmierul de cocos, arborele de cauciuc, mahonul, abanosul, palisandru, arborele de cacao, liane si altele. Etajul inferior, deoarece primeste mai putina lumina este alcatuit din ierburi si ferigi arborescente.

Numeroase animale ale padurilor ecuatoriale sunt adaptate la conditiile de mediu (umiditate si temperatura ridicate). Specifice sunt: maimutele (gorila, urangutanul, gibonul, cimpanzeul), serpi de mari dimensiuni (sarpele boa in America de Sud, pitonul in Africa si Asia), numeroase pasari (papagali, pasari colibri), fluturi si paianjeni uriasi si altele.