Care au fost principalele momente ale procesului de creare a organizatiei unice, marxist-leniniste de tineret din Romania?
In 1920 miscarea revolutionara de tineret din Romania era alcatuita, ca structura organizatorica, din: „Miscarea tineretului socialist” din vechea Romanie, „Uniunea tineretului muncitor din Transilvania si Banat” si „Uniunea tineretului socialist din Bucovina” – trei organizatii cu caracter regional, dar calauzite de acelasi profund spirit revolutionar de gandire si actiune si animate de dorinta de a se unifica intr-o singura organizatie, pe plan national.
In aceste conditii, crearea organizatiei unice, marxist-leniniste de tineret din Romania a fost rezultatul unui proces complex, jalonat de-a lungul a peste trei ani de o intensa activitate de consolidare si perfectionare a structurii organizatorice a intregii miscarii de tineret si de trecere treptata la forme de organizare unitara pe plan national, de o serie de momente principale care l-au influentat si determinat.
La 19 martie 1922 s-au deschis la Bucuresti lucrarile Conferintei generale a tineretului socialist, care a reunit, pentru prima data in istoria miscarii revolutionare si democratice pe tineret, reprezentanti ai organizatiilor din toate provinciile istorice ale Romaniei.
Luand in dezbatere problemele fundamentale care au preocupat miscarea revolutionara de tineret in acei ani. Conferinta din martie 1922 a pus bazele organizatiei unice comuniste de tineret la scara intregii tari, organizatiei care din mai 1924 va lua denumirea de Uniunea Tineretului Comunist.
Crearea organizatiei comuniste de tineret din Romania a prezentat incununarea experientei dobandite de-a lungul catorva decenii de activitate de miscare revolutionara de tineret din tara noastra, rezultatul nemijlocit al intensei munci politico-organizatorice desfasurate de partidul comunist in randul tinerei generatii.