Care sunt evenimentele din Romania dupa primul razboi mondial care confirma cresterea avantului revolutionar al clasei muncitoare?
Dupa primul tazboi mondial, in Romania se impunea infaptuirea reformei agrare, crearea unei industrii nationale avansate, lichidarea dependentei fata de capitalul strain, democratizarea vietii politice etc. Pe plan international avea loc un puternic avant revolutionar al clasei muncitoare sub influenta victoriei Marii Revolutii Socialiste din Octombrie din Rusia, se prabuseau imperii, crestea lupta de eliberare nationala si sociala.
In aceste imprejurari interne si internationale, clasa muncitoare si alte forte sociale inaintate din Romania s-au ridicat cu hotarare impotriva asupririi sociale si nationale. Astfel, la acest sfarsit de deceniu, grevele din 1918 – 1919 si greva generala din 1920 dovedesc cresterea avantului revolutionar, afirmarea tot mai putermica a clasei muncitoare ca cea mai avansata forta sociala a societatii romanesti. Toate acestea au impus crearea unui partid revolutionar de tip nou in stare sa conduca clasa muncitoare si celelalte forte progresiste in lupta pentru apararea drepturilor si libertatilor democratice, pentru infaptuirea unor adanci transformari sociale. Ca urmare, la 8 mai 1921 a luat fiinta Partidul Comunist Roman, care prin activitatea sa ferma a raspuns tuturor cestor cerinte.