Care au fost cauzele razboiului troian? Cum a decurs el?
Evenimentul care declanseaza expeditia contra Troiei este rapirea de catre Paris a preafrumoasei Elena, sotia lui Menelau, rege al Spartei. Intr-adevar, inca inainte, dorind sa evite un eventual conflict intre numerosii pretendenti la mana fiicei sale, Tindaros, la sfatul lui Ulise, le cere acestora, nobili greci de prim-rang, sa faca legamant ca vor respecta alegerea de catre Elena a viitorului ei sot, oricine va fi acela, si ca ii vor acorda ajutor in caz de nevoie.
Tocmai de acest juramant le reaminteste capeteniilor grecesti sotul ultragiat, pentru a-i obliga sa-l sprijine in razboiul pornit impotriva trienilor.
Comandant suprem peste intreaga oaste a aheilor este ales Agamemnon, fratele lui Menelau, care, in fruntea unei flote puternice, se indreapta spre Troia. Razboiul dureaza 10 ani, in care timp sortii victoriei erau cand de o parte, cand de alta. Paris se bate la inceput singur si Menelau, dar este infrant si ranit. Scapa cu viata numai datorita ajutorului dat de zeita Afrodita. La chemarea lui Hector, el revine in primele randuri ale troienilor si savarseste diverse acte de vitejie. Din randurile grecilor se distinge in lupte Ahile, fiul zeitei Thetis si al muritorului Peleu, care lupta in fruntea mirmidonilor. Se spune ca mama lui il cufundase la nastere in apele Stixului, devenind astfel invulnerabil, in afara de calcaiul de care fusese tinut, iar la despartire ea ii daruieste armele divine faurite de Hefaistos si caii lui Poseidon.
Curajul, vitejia si indrazneala lui Ahile devin legendare, dar in al zecelea an se cearta cu Agamemnon care ii luase o sclava, pe Briseis. Ahile refuza sa mai lupte si se retrage in cortul sau. El ramane neinduplecat la toate rugamintile lui Agamemnon si numai moartea prietenului sau Patrocles il determina sa reintre in lupta, unde, printre altii, il ucide si pe Hector, cel mai viteaz dintre fii lui Priam. De asemenea, o ucide pe Pentesileea, regina amazoanelor, care venise in ajutorul troienilor, pe Memnon, fiul Aurorei, si pe altii.
Paris, ajutat de zeul Apollo, il ucide insa cu o sageata otravita, tinandu-l in calcaiul ramas vulnerabil. Aiax si Ulise reusesc sa-i aduca trupul in tabara grecilor si sa-l inmormanteze cu cinste pe malul marii. Nu dupa mult timp este ucis si Paris. Menelau e mereu in primele randuri, ucide numerosi eroi troieni, se bate cu Enea si, in sfarsit, patrunde in cetate impreuna cu Ulise si cinci sute de soldati greci, in pantecele calului de lemn (ideea lui Ulise). Noaptea, cand troienii isi serbau victoria asupra asediatorilor, dupa ce introdusesera in cetate uriasul cal de lemn, grecii ies din ascunzatoarea lor, incendiaza Troia si-i ucid luptatorii. Menelau ataca casa lui Deiphobus, fratele lui Paris, care, dupa moartea acestuia, se casatorise cu Elena, si il ucide.
In fata elenei este coplesit de dragostea ce i-o purta si o iarta. Dupa distrugerea completa a Troiei pornesc impreuna spre Sparta, dar vointa zeilor si vanturile potrivnice fac sa rataceasca aproape opt ani pe meleagurile straine (Lesbos, Creta, Egipt etc.). Ajunsi acasa la Lacedaemon, isi petrec linistiti tot restul vietii.