Care imparati romani au pus sa se construiasca templele de la Baalbek?

Baalbek este o localitate arheologica situata pe teritoriul Liban, la este de orasul Beirut. Se presupune ca numele localitatii vine de la faptul ca din stravechi timpuri oamenii acesteia cinsteau zeul soarelui numit Hadad si identificat ulterior cu suprema divinitate feniciana Baal. Imparatul roman August a intemeiat aici o colonie denumita „Iulia Augusta Heliopolitana” si a pus sa se construiasca un sanctuar de proportii grandioase inchinat zeului roman Jupiter Heliopolitamus. Constructia a continuat pana in secolul al III-lea e.n. Ruinele pastrate in parte pana azi stau marturie a maretiei acestei constructii, care ocupa o suprafata dreptunghiulara de 270X120 metri.

Complexul ruinelor de la Baalbek mai cuprinde ramasitele a doua edificii religioase construite din porunca lui Antonius Pius, reprezentand: „Templul lui Bachus” – in suprafata de 33X33 metri (mai mic si mai bine pastrat) – si „Templul rotund” – caracterizat printr-o forma cilindrica originala.

Cu timpul, zona sacra de la Baalbek isi pierde insemnatatea, astfel ca in interiorul curtii celei mari a templului lui Jupiter, imparatul Theodosiu a pus sa se cladeasca o biserica, iar dupa cucerirea localitatii de catre arabi, in secolul al VII-lea e.n., in vestibulul hexagonal al aceluiasi templu s-a zidit o moschee.