Cum se numesc cele mai raspandite dansuri romanesti?

Nu a ramas regiune din Romania care sa nu fi creat un dans caracteristic. Catalogul coregrafieipopulare romanesti depaseste cifra de 1000 de jocuri dar printre ele mai cunoscute sunt:

„Alunelul”, joc propriu Olteniei, cunoscut in zeci de variante si denumiri, ca: „Ghimparul”, „Cosoveanul”, „Alunelul amestecat”, „Alunelul sucit”, „Alunelul rudaresc”, „Alunelul schiop”, „Alunelul infundat” etc.

„Braul”, dans barbatesc de mare virtuozitate coregrafica, raspandit mai cu seama in regiunile de munte si deal.

„Geamparaua”, joc caracteristic regiunii de langa Dunare (Dobrogea si sudul Munteniei), caracterizat printr-o specifica succesiune ritmica.

„Invartita”, joc propriu Transilvaniei, de obicei executat de perechi.

„Barbuncul”, joc de factura solistica, derivat din dansurile fecioresti ale regiunii Clujului.

„Calusarul”, cunoscut in diferite regiuni sub numele de „Calus”, „Banu-maracine”, „Batuta”, „Borisan” s.as (La origine „Calusul” pare sa fi fost un dans ritual, inclus in obiceiurile populare de primavara si practicat in jurul sarbatorilor rusaliilor.) In epoca medievala „Calusul” a devenit un dans barbatesc, practicat mai ales de haiduci. Figurile sunt indicate de vataf si imitate de colectiv, pornindu-se de la simplu catre complex, iar strigaturile nu contenesc in timpul dansului. In trecut, haiducii – inlocuind batele cu sabii sau ghioage – foloseau prilejul dansului pentru animarea oamenilor inainte de lupta. Este de notat ca celemai vechi stiri despre „Calusar” dateaza din anul 1572 prin cronicarul N. Isthvanffi, care aminteste despre un spectacol jucat la curtea lui Rudolf al II-lea, imparatul Austriei. De asemenea, cronicarul Dozsa Daniil aminteste de un spectacol desfasurat la 15 octombrie 1599 la Piatra Caprei (langa Alba Iulia) cu 100 de calusari condusi de Baba Novac si Florean. Cele mai departate notatii muzicale ale acestui dans le furnizeaza „Codx-ul” lui Caianu din secolul al XVIII-lea, iar in secolul al XIX-lea ni le-a oferit Franz Josef Sulzer in „Istoria Daciei Transapine”. Astazi acest dans a intrat in practica coregrafica a artistilor amatori si profesionisti.