Fiziologia organelor genitale masculine
Uretra este un conduct care serveste la expulzia urinii si a spermei. Un sfincter striat care se poate contracta voluntar imparte uretra in doua portiuni: anterioara si posterioara, deosebite anatomic si funcional. Acest sfincter este inchis in intervalul dintre mictiuni iar prezenta sa ajuta ca secretiile patologice din uretra anterioara sa se scurga inafara. In stare de repauscanalul uretrei este virtual, peretii sai tapetati de mucoasa fiind alipiti unul de celalalt. Mucoasa uretrei are glande care produc o secretie alcalina, necesara mentinerii stari ei de umiditate.
In timpul mictiunii muschiul vezical se contracta pentru a expulza urina. Sfincterul neted, situat la nivelul uretrei posterioare, si cel striat se relaxeaza, uretra anterioara se deschide pentru a lasa drum liber urinii.
Erectia este provocata de acumularea de sange in corpii erectili. Ea constituie un act reflex care are un centru in maduva spinarii coordonat de centrii nervosi superiori. Erectia este provocata de excitatii periferice, mai ales din zonele genitale si cerebrale.
Ejacularea se produce prin contractia veziculelor seminale, a sfincterelor uretrei si a muschilor perineali. Sperma este impinsa din veziculele seminale in uretra posterioara unde se acumuleaza sub presiune. Relaxarea brusca si intermitenta a sfincterului striat duce la proiectarea sacadata a lichidului spermatic.
Prostata este o glanda sexuala accesorie care are o secreie externa. Exista o secretie de repaus si una activa. Secretia de repaus este redusa cantitativ si este independenta de excitatiile sexuale, spre deosebire de cea activa, care depinde de acestea. Secretia prostatica contribuie atat cantitativ cat si calitativ la formarea spermei.
Testiculul este elementul de baza al aparatului masculin de reproducere. El este situat in scrot care are rolul de a inveli si proteja glanda sexuala masculina. Prin dispozitia sa scrotul contribuie la mentinerea unei temperaturi optime desfasurarii unei activitati normale a testiculului.
Functia endocrina a testiculului consta in secretia de testeron care imprima organismului caracterele sexuale masculine. Secretia testosteronului este dependenta de hormonii stimulanti ai glandelor sexuale masculine secretati de catre hipofiza.
Functia gametogena de formare a spermatozoizilor reprezinta contributia masculina la perpetuarea speciei. Spermatozoizii sunt produsi de catre celulele tubilor seminiferi testiculari. Ei sunt filiformi, flagelati, cu o lungime de 50-60 de microni si sunt animati in stare vie de miscari ondulatorii.
Sunt formati din trei parti:
– cap – in stare se gaseste nucleul;
– corp – care contine substante nutritive antrenate de spermatozoid in ovul;
– coada.
Spermatozoidul adult are doua proprietati principale: motilitatea si puterea fecundanta. Motilitatea este influentata de temperatura si pH-ul mediului. Temperatura ridicata si mediul acid ii omoara. Fecundabilitatea tine de volumul spermei, de numarul de spermatozoizi pe cmc, de procentul formelor normale, de gradul si durata motilitatii. Vitalitatea spermatozoizilor persista rareori peste 48 de ore de la emisiune.
Lichidul fecundat sau sperma este gelatinoasa, usor alcalin si contine spermatozoizi eliminati in cantitate de 60-120 de milioane/cmc cu fiecare ejaculare. Este un produs de secretie al testiculului, epididimului, canalelor si glandelor anexe ale aparatului genital masculin. Contine in afara de spermatozoizi: apa, celule descuamate, granule pigmentare, concretiuni grasoase, cristale de spermina.