Lacul Albastru, unic in lume

Lacul Albastru

Lacul Albastru este faimos datorita faptului ca isi schimba culoarea destul de frecvent, in functie de blandetea razelor solare, devenind astfel unic in lume.

Lacul Albastru este situat in minunata Tara a Maramuresului, la o distanta de aproximativ 3 km de Baia Sprie, la altitudinea de 350 m, intr-o padure tanara de gorun de pe versantul sudic al Dealului Minei. Aici se poate ajunge urmarind drumul ce ajunge in centrul orasului Baia Sprie, dupa care se urca pret de aproape 45 de minute, prin spatele bisericii catolice, spre liziera padurii, de unde se merge pe poteca serpuita si plina de serpentine ce tine pana la lac. Acesta a luat nastere prin interventia omului, in anul 1920, cand vechea mina s-a prabusit si a fost inundata de apele care au capatat imediat o puternica nuanta de verde, din cauza sulfurii. Cu un sfert de secol in urma, respectiv prin 1977, zona este declarata rezervatie a naturii, avand ca principal obiectiv conservarea peisajului in scop stiintific si educativ, aflandu-se in custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului.

Lacul Albastru iti da senzatia ca te afli pe varful unui vulcan, intrucat acesta se aseamana cu un crater, avand o suprafata de 50 m patrati. Peisajul este de-a dreptul fermecator, multitudinea coniferelor ce imprejmuiesc lacul completand parca aceasta imagine incantatoare. Acesta ne starneste admiratia prin frumusetea sa de necontestat in fata trecatorilor si a turistilor veniti aici de pe toate meleagurile tarii si din strainatate, pentru a-si scalda privirea in acest mirific colt maramuresean, uitat parca de interventia raufacatoare a oamenilor.

Legenda despre Lacul Albastru

Modul in care acesta a luat nastere este cu totul deosebit, aparitia sa pe aceste tinuturi fiind cauzata de prabusirea unei vechi galerii de minereuri neferoase, de unde si provenienta frumoaselor culori schimbatoare ale apei si din acestea denumirea. Legenda locului spune ca lacul ar fi mult mai adanc de 4 m si ca el continua si in subteran, departe de ochii vizitatorilor, strabatand galerii nestiute si ajungand pana la Marea Neagra. Este insa putin probabil, dar oamenii locului spun povestea lacului cu mare convingere.


Sursa: Focul Vietii – Lacul Albastru