Frica si anexietatea: aliati sau dusmani?
Frica este o reactie normala a organismului fata de pericole. In absenta ei, specia umana ar fi disparut demult. In fata unui pericol, o parte a creierului nostru se activeaza si functioneaza asemenea unui sistem de alarma care face ca inima sa ne bata cu putere, coprul sa se tensioneze, respiratia sa se accelereze si sa asimilam mai mult oxigen, astfel incat sa fim pregatiti pentru a depasi pericolele reactionand prin fuga sau lupta. Acest sistem se activeaza la pericole si sta dezactivat atunci cand nu exista pericole. Dar, asemenea sistemului de alarma al unei masini, el poate sa se deregleze si sa suprareactioneze la pericole minore sau inexistente. Atunci frica se transforma in anexietate (care e o frica nemotivata, fara obiect) si devine patologica. Sentimentul ca nu poti controla aceasta stare sporeste si mai mult anexietatea, ajungem sa ne fie teama de senzatiile pe care le simtim, le interpretam catastrofic („Ceva nu e in regula cu corpul meu”, „O sa inebunesc”), incepem sa evitam situatiile pe care le asociem cu declansarea anexietatii. Treptat, anexietatea pune stapanire pe viata noastra, ne readuce performantele, ne deterioreaza relatiile cu cei apropiati, de diminueaza bucuria de a trai.
Este normal sa ne intrebam de ce noi suferim de anexietate, iar altii nu. Unul din factori este stresul. Un alt factor tine de predispozitia genetica, temperamentala, dar importante sunt si experientele personale de viata.
A ramane focalizati pe cauzele anexietatii nu ne ajuta prea mult. Mai important este sa ne gandim ce putem face, ce atitudine avem fata de anexietatea noastra, deoarece anexietatea poate fi invinsa. Terapia medicamentoasa, psihoterapia si practicarea regulata a activitatii fizice si sportului sunt metode eficiente de interventie atunci cand dorim sa ne tratam de frica patologica, mai precis sa-i readucem intensitatea la acest nivel la care isi poate indeplini din nou funcia de a ne proteja si de a ne mobiliza pentru a depasi obstacolele care ne apar in viata.
Sursa: sibiu100.ro