Modificari ciclice generale ale organismului feminin

In natura factorii de mediu exercita o puternica influenta asupra plantelor si animalelor. Succesiunea ritmica a anotimpurilor, prin variatiile de lumina, de temperatura si de umiditate, imprima un anumit ritm biologic proceselor fundamentale din intreaga lume vie.

Dar, cu cat o vietuitoare este mai evoluata pe scara biologica, devine mai putin dependenta de factorii de mediu. La maimute ca si la femei, ritmul sexual este independent de factorii de mediu si de activitatea sexuala. Odata cu pubertatea se instaleaza o activitate ritmica hipofizo-ovariana, coordonata de o regiune a creierului numita hipotalamus. Ritmicitatea in succesiunea ciclurilor genitale se manifesta prin aparitia periodica a ovulatiei la nivelul ovarului, prin descuamarea periodica a mucoasei uterine, prin modificarile mucoasei vaginale.

Activitatea aceasta ciclica are la femeie un ritm caracteristic saptamanal. Intr-adevar, ciclul ovarian si uterin dureaza patru saptamani, faza foliculinica si luteinica, doua saptamani. Durata unei sarcini se intinde pe 40 de saptamani.

Pana nu de mult se considera ca exista o legatura intre fazele lunii si menstruatiei. Astazi este definitiv stabilit ca ciclismul genital este datorat hipotalamusului – portiunii din creier despre care am amintit si care ar fi sediul centrilor sexuali. Hipotalamusul este controlat si el de niste centri nervosi superiori.