Pubertatea la baieti

Modificarile puberale se petrec treptat incepand cu varsta de 10 ani si terminandu-se la 16-17 ani, cand se ajunge la maturatia sexuala de tip masculin. Primul semn al acestei maturatii sunt ejacularile care de obicei trec neobservate si de aceea determinarea momentului in care se instaleaza maturitatea sexuala la baieti este mai dificila. La nastere, testiculii care s-au dezvoltat in cavitatea abdominala, vor fi coborati in scrot, deci ii vom gasi in mod normal la acest nivel. Dupa nastere, in anii urmatori – perioada „neutra” din punct de vedere sexual – organele genitale vor creste treptat, dar mai incet decat restul organelor corpului. In jurul varstei de 10 ani, incep primele modificari in sfera genitala, observandu-se o crestere mai pronuntata a penisului si a testiculelor. La 12 ani creste laringele care va proemina pe fata anterioara a gatului (marul lui Adam). La 13 ani continua cresterea penisului si testiculelor aparand pilozitatea pubiana, primul semn evident al acestei perioade. La 14 ani vocea se schimba, ingrosandu-se si se va forma vocea de adult.

In unele cazuri se constata la baieti o tumefiere a sanilor la inceputul perioadei puberale. Daca este de scurta durata, nu trebuie sa ne alarmeze. Daca, dimpotriva, persista avand dimensiuni apreciabile, trebuie sa fim atenti deoarece constituie dovada unor tulburari endocrine.

La 15 ani scrotul va avea o culoare mai inchisa, apare parul auxiliar si mustata. La aceasta varsta intra in functie spermatogeneza. Erectiile penisului vor apare mai frecvent, uneori pot fi urmate de eliminarea spermatozoizilor si, deoarece aceasta are loc de obicei noaptea, se vorbeste de ejaculare nocturna. Ejacularile se produc la intervale diferite (1-2 pe luna) si permit astfel reinoirea continua a spermatozoizilor. Ele sunt un fenomen normal care continua pana la inceperea unei activitati sexuale regulate.

La 16-17 ani, pilozitatea fetei se accentueaza, apare pilozitatea membrelor, pieptul etc. In aceasta perioada deseori pot aparea, la nivelul fetei mai ales, mici papule rosii care se pot transforma in pustule cu puroi – cosuri – afectiune specifica pubertatii si adolescentei numita acnee juvenila, cauzata de o serie de factori de ordin hormonal, alimentar, igienic etc. Aceasta afectiune se amelioreaza mult vara prin expunerea la soare si dispare de obicei dupa 3-4 ani.

In mod normal aceasta este ordinea instalarii caracterelor sexuale secundare la baieti, dar pot aparea si devieri tot in limite normale ca de exemplu mustata care poate aparea inaintea dezvoltarii organelor genitale.

Aceasta perioada se caracterizeaza si prin aparitia caracterelor sexuale tertiare: impulsul sexual incepe sa se contureze fiind mai exprimat decat la fete, intelectul incepe sa domine asupra sensibilitatii si sentimentelor.

In concluzie, pubertatea cu intreaga instabilitate psihica si fiziologica ce o caracterizeaza, este perioada de trecere progresiva de la stadiul infantil spre cel tanar si adult, cand individul imbraca caracteristicile constitutionale specific masculine, iar din punct de vedere fiziologic, este apt de reproducere.