Cat de multe sti despre cum esti urmarit?

Mai jos este prezentat un extras din cartea „111 Teorii ale conspiratiei” in care autorul Jamie king ne prezinta toata tehnologia care este pe urmele noastre si prin intermediul careia autoritatile sau companiile stiu tot ce facem.

– Printre dispozitivele de supraveghere aflate in prezent la dispozitia oficialilor din guvern se numara, conform profesorului Gary Marx, de la Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts (MIT), „echipamente imagistice termosensibile care pot arata daca o casa este locuita, amplificatoare de voce, amplificatoare de lumina, dispozitive pentru vedere pe timp de noapte si tehnici de citire a corespondentei fara a deteriora plicul”. Camerele video pot fi ascunse, practic in orice piesa de mobilier, iar politia poate utiliza echipamente de ascultare sau inregistrari ale telefoanelor pentru a urmari conversatiile oricarui potential infractor.

– O importanta companie de calculatoare promoveaza in prezent catre angajatori „insigna activa”. Angajatii isi prind pe haina acest minuscul dispozitiv care emite un semnal receptat de senzori amplasati strategic si procesati prin intermediul unui calculator central, monitorizand astfel constant locul in care se afla cel ce il poarta. Tehnologia moderna permite acestui sistem sa functioneze pe zone din ce in ce mai extinse, ceea ce inseamna ca angajatii nu pot ascunde absolut nimic de sefii lor. Mai grav, o companie de supraveghere le-a impus angajatilor sa-si implanteze microcipuri in antebrat pentru a-i putea detecta in cazul in care incearca sa intre in zone cu acces interzis.

– Intr-o zi obisnuita, autoritatile inregistreaza in mod legal 4.000 de conversatii telefonice. Dar, oare, cate convorbiri telefonice sunt spionate ilegal? In unele tari, toate convorbirile telefonice internationale sunt supravegheate si inregistrate. Urmarirea convorbirilor telefonice interne, este uneori ilegala, dar, odata cu dezvoltarea (legala) a transmisiei prin microunde, extrem de multe convorbiri telefonice la mare distanta sunt monitorizate in prezent.

– Pe parcursul ultimilor zece ani, peste 3,5 milioane de oameni si-au inregistrat profilul ADN in baza de date a Marii Britanii. In prezent, este o procedura de rutina pentru politie sa preleveze probe ADN de la oricine este arestat pentru infractiuni (altele decat cele legate de pastrarea curateniei si parcarea legala). Autoritatile pot pastra aceste probe pana cand suspectii ajung la varsta de 100 de ani; acelasi lucru este valabil chiar daca persoana nu este, pana la urma, acuzata de vreo incalcare a legii.

– Statele Unite au cel mai extins sistem din lume cu baze de date computerizate cuprinzand informatii personale despre civili. Informatiile sunt colectate in diferite scopuri, de la monitorizarea infractorilor la redactarea de rapoarte pentru creditare si cercetari de piata. Printre informatiile personale se numara date generale, precum numele si adresa, dar si informatii precum fisa medicala, profilele psihologice, tabieturile legate de consumul de alcool, credintele politice si religioase, toate acestea invadand spatiul personal al individului. Un nou proiect al guvernului urmareste sa alcatuiasca o baza completa de date biometrice, cuprinzand amprentele, ADN-ul si alte date fizice unice pentru milioane de oameni.

– Spionajul electronic a devenit, in prezent, atat de comun incat putini il mai considera o problema. Astazi, este de la sine inteles ca pachetele de software pentru conectare in retea sa aiba optiuni incorporate de monitorizare a utilizatorilor, astfel ca pot inregistra orice activitate a angajatului si sa o pastreze pentru a fi analizata ulterior sau sa trimita mesaje automate catre calculatorul unei persoane, cerandu-i sa lucreze mai repede. „Arunca o privire pe monitorul calculatorului lui Sue”, indeamna reclama unui important astfel de pachet. „Sue nici macar nu stie ca te uiti!”.

– Conform unui studiu al guvernului SUA, baza de date a FBI cu istoricul infractional este cat se poate de incompleta si inexacta. Din acest motiv, mii de cetateni risca sa fie arestati in mod nejustificat.

– Numarul de persoane din registrele sistemului de informatii penale din California este mai mare decat populatia statului.

– Inca de la inceputul anilor ’90, cantitatea de corespondenta privata pe care au deschis-o, citit-o si inspectat-o cei de la FBI si din alte organizatii a crescut de cel putin 10 ori.

– Serviciul Vamal al SUA incepe sa aplice un sistem informatizat care va clasifica pasagerii sositi cu avionul in categorii de „risc ridicat” sau „risc redus” pe baza informatiilor oferite de companiile aeriene. Teoretic, scopul este de a creste eficienta punctelor vamale. „Amaricanii ar trebui sa fie un popor liber. Nu ar trebui sa se tina o evidenta atunci cand calatoresti”, a spus un reprezentant american sceptic. „Din clipa in care ti-ai introdus numele si data nasterii intr-un calculator din Washington, fii atent”.

– Marina SUA colecteaza probe ADN de la toti noii recruti. Cine stie cat va mai dura pana incepe sa se creeze prin manipulare genetica marinari perfecti?

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.