Regina-faraon Hatshepsut

Templul de la Deir El-Bahri al reginei antice Hatshepsut este amplasat in zona Tebei, dar pe malul opus al Nilului si dateaza din secolul al XIV-lea i.Hr. Reprezinta o dovada a succesului, ea fiind regina-faraoncu cea mai lunga domnie din toata istoria Egiptului.

Nascuta pe la 1503 i.Hr., fiica a respectatului faraon Tutmes I, Hatshepsut a avut trei frati, dintre care unul vitreg, Tutmes al II-lea, care i-a fost si sot. Dupa moartea fratilor sai, Hatshepsut avea doar un singur pretendent la tron: tanarul sau nepot, Tutmes al III-lea, fiul celeilalte sotii a sotului sau, Isis.

Datorita varstei fragede a nepotului sau, Hatshepsut a domnit ca regina-mama, dar, neffind dispusa sa renunte la suveranitatea ei atunci cand Tutmes al III-lea a ajuns la majorat, Hatshesput si-a luat titlu de faraon, precum si haine si o barba care sa i se potriveasca. Astfel a ramas la putere timp de aproximativ 15-20 de ani.

Dupa moartea lui Hatshepsut, mumia ei a fost furata, iar mormantul distrus – s-a descoperit doar un vas funerar continand ficatul ei. La fel, sarcofagul de piatra al lui Senmut, consilierul, arhitectul si amantul ei, a fost gasit spart in peste 1200 de bucati. Toate cartusele in care, initial, fusese scris numele ei fusesera sterse si inlocuite cu reprezentari ale lui Tutmes. Acest lucru a fost usor de facut, deoarece in toate imaginile ea aparea cu barba. Se crede ca aceste acte de distrugere au fost opera nepotului lui Hatshepsut, frustrat si gelos, care a incercat astfel sa o stearga cu totul din istorie – plan care ar fi reusit, poate, daca nu ar fi existat relatari ulterioare ale istoricilor despre domnia ei, bazate pe dovezi care acuma s-au pierdut pentru totdeauna.

Sursa: 111 teorii ale conspiratiei