Afacerea nu nuci – investitie mica, profit mare
Odinioara, Romania se afla printre primele tari europene producatoare de nuci, iar astazi, cea mai mare parte dintre plantatii ori au disparut, ori sunt imbatranite. In perioada 2005-2007, tara noastra detinea suprematia in topul producatorilor europeni, avand o productie de peste 40.000 tone de nuci, situandu-se chiar inaintea Frantei, de unde este adus acum mare parte din puietul pentru plantatii.
Productia de nuci la nivel mondial se ridica undeva la 1,6 milioane de tone pe an, iar principalii producatori sunt: Ucraina, Turcia, Iran, SUA si evident China (cel mai mare producator – circa 700.000 tone nuci pe an). Vecinii nostri din Republica Moldova ocupa si ei un loc important, cu peste 20.000 de tone de nuci pe an, avand cea mai mare plantatie din Europa, a carei suprafata este estimata sa ajunga la circa 3000 ha, dupa finalizarea planului de investitii. La ora actuala, atat pe piata externa, cat si pe cea interna exista o mare cerere de nuci, mai ales din partea tarilor orientale – spun cei care detin deja aceste afaceri,
Un motiv bine intemeiat pentru care ar merita sa incepi o astfel de afacere este ca Romania importa in fiecare an aproximativ 100.000 de tone de miez de nuca, din tari precum Moldova sau Franta.
Potrivit marturiei unui cultivator, o plantatie de 400 de nuci, ajunsa la maturitate, valoreaza peste 600.000 de euro, dar mentioneaza si faptul ca doar trei nuci pot aduce un profit anual cuprins intre 1.000 si 1.500 de lei, in timp ce costul unui puiet este de numai 20 de euro.
Valoarea investitiei se ridica la peste 2.000 de euro pe hectar
Pentru a infiinta un hectar de plantatie este nevoie de o investitie de circa 2.000 – 2.500 de euro, care se amortizeaza abia dupa al cincilea an. Dar aceasta se intampla doar in cazul soiurilor frantuzesti, care sunt mai precoce, adica incep sa intre in rod in anii 3-4 (productia ajungand la 600 kg de nuci pe an_, iar in al 7-lea an ajungand la rod maxim, adica la o productie de 7-8 tone, spre deosebire de soiurile romanesti, la care e mai mult de asteptat pana intra pe rod. In plus, de la soiurile importate din Franta se poate obtine o productie mai mare.
Sursa: Focul Vietii