Pascal si triunghiul lui
O buna cale pentru a descoperi tipare ale numerelor este sa faci un „Triunghi al lui Pascal” – o piramida de numere obtinute prin adunare. Fiecare numar este suma celor doua numere de deasupra lui. Triunghiul incepe cu 1 in varf, asadar, cele doua numere de sub el sunt tot 1. Adunate, acestea dau doi si asa mai departe. Poti adauga cate randuri doresti.
La ce foloseste triunghiul lui Pascal?
Poti folosi triunghiul lui Pascal pentru a calcula variante de combinare a diferitelor lucruri. Imagineaza-ti ca vrei sa cumperi o inghetata la cornet. Daca exista 5 feluri de arome, cate combinatii sunt posibile? Numara cinci randuri, de sus in jos (socotind varful ca rand zero) si ai raspunsul: 1 combinatie cu zero arome, 5 combinatii cu 1 aroma, 10 combinatii cu 2 arome, 10 combinatii cu 3 arome, 5 combinatii cu 4 arome si 1 combinatie cu toate 5 aromele.
Flipperul lui Pascal
Triunghiul lui Pascal se leaga de doua ramuri importante ale matematicii: probabilitatea si statistica. Poti vedea cum folosind dispozitivul numit tabla lui Galton. In acest dispozitiv, un numar de bile cade printr-un orificiu, pe o masa de flipper, in care cuiele sunt aranjate ca in triunghiul lui Pascal. Probabilitatea ca o bila sa ajunga pe o anumita coloana este usor de aflat daca ne uitam la numerele din triunghiul lui Pascal. In final, bilele se aseaza sub forma de clopot – cea mai importanta forma grafica in statistica.