Care erau obiectivele Organizatiei Natiunilor Unite?
De la fondarea sa la 24 octombrie 1945, obiectivele Organiztiei Natiunilor Unite urmaresc asigurare pacii in lume si promovarea cooperarii internationle. Organele principale ale ONU sunt Adunrea Generala, Consiliul de Securitate, Secretariatul Consiliului Economic si Social, Consiliul de Tutela si Curtea Internationala de Justitie.
Conflictul dintre Est si Vest a impiedicat insa crearea unui sistem de pace global. Deciziile unanime ale Consiliului de Securitate au fost anulate in mod repetat de uzul dreptului de veto de catre o superputere sau alta. Politic de armistitiu a condus in final la semnarea de tratate intre puterile lumii, de exemplu tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare. Structura Organizatiei Natiunilor Unite s-a modificat dupa procesul decolonizarii de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Numarul de membrii s-a triplat, iar problema pusa in discutie era modul de integrare a noilor membri in ONU si in ordinea globala. Au aderat multe dintre fostele colonii, reducand dominatia exercitata de statele industrializate. Prin urmare, superputerile au incercat sa caute sprijin din partea statelor nemembre. Obiectivele ONU au fost ajustate dupa noile cerinte politice. Pe langa protejarea copiilor (UNICEF), a patrimoniului cultural al lumii (UNESCO) si a sanatatii (OMS), incepand cu anii 1970 ONU a urmarit sa diminueze diferentele dintre Nord si Sud si sa opreasca supraexploatarea resurselor naturale.
Instrumentele de asigurare a pacii s-au schimbat dupa anii 1960. La inceput, organizatia se limita la mijloace diplomatice, dar acum poate trimite trupe armate ONU pentru mentinerea pacii, denumite castile albastre. In ciuda catorva succese, conflictele de interese dintre statele membre care furnizeaza aceste trupe au diminuat in mod repetat posibilitatea ca ONU sa serveasca drept politie globala, chiar si dupa terminarea Razboiului Rece.