Denazificarea Germaniei dupa 1945

Ce semnifica Caderea Zidului BerlinuluiPrimii ani de dupa razboi sunt marcati de exodul populatiei dar si de foamete.

Reconstructia politica a Germaniei se afla in sarcina aliatilor. Acestia fusesera deja de acord sa imparta teritoriul si capitala in patru zone de ocupatie, sa creeze un Consiliu de Control al Aliatilor si sa demilitarizeze si denazifice tara. Austria devine republica separata, insa i se acorda suveranitate doar dupa zece ani, sub administratia Aliatilor. Saarland intra sub control francez, iar zona de la est de raurile Oder si Neisse este transferata Poloniei, care intra sub control sovietic. In Regiunea Sudeta, anexata la Cehoslovacia, populatia de origine germana care nu izbutise sa emigreze este stramutata.

Doua dintre componentele importante ale demilitarizarii Germaniei sunt dizolvarea armatei si a statului prusac. Denazificarea culmineaza cu procesele de la Nurnberg asupra nazistilor, pentru crimele comise sub Hitler. Foarte curand incep criticile la adresa practicilor diferite ale Aliatilor. In spatiul sovietic, denazificarea era legata de reforma politica. Dupa 1946, fiecare neamt din zonele vestice trebuia sa completeze un formular de inspectie politica. Numerosi criminali de razboi reusesc, cu ajutorul atestatelor de deculpabilizare sau al asa-numitelor Certificate Persil sa se spele de pacate.

Reconstructia democratica a Germaniei de Vest incepe la nivel regional. Se creeaza statele federale, iar in toamna anului 1946 au loc primele alegeri. In Est, armata de ocupatie sovietica cerea in iunie 1945 formarea partidelor politice, dar sprijinea total Partidul Comunist German, care era condus de imigranti nemti din Uniunea Sovietica ai Grupului Ulbricht.