Principalele probleme ginecologice ale pubertatii la fete

Menstruatie

a) Dezvoltarea prematura a sanilor
Se observa in prima si a doua copilarie fara a fi insotita de alte semne de maturare sexuala. Cauza acestui fenomen nu se cunoaste, dar pare a fi marea sensibilitate a tesutului mamar la cantitati mici de hormoni din corp.

b) Dezvoltarea prematura a pilozitatii pubiene
Se admite ca aceasta pilozitate dezvoltata prematur, nu se datoreaza tulburarilor in functia glandei suprarenale, ci probabil unei sensibilitati deosebite a receptorului folicului pilos (radacina parului) la cantitati mici de hormoni androgeni.

c) Acneea si hirsutismul
Medicii inclina sa vada in acestea tulburare un exces hormonal masculin. Dezvoltarea sanilor si a celorlalte caractere feminine nu este insa modificata. Ciclurile menstruale sunt ulterior normale.

d)Dismenoreea sau menstruatia dureroasa
Primele cicluri sunt anovulatorii, fara participarea actiunii hormonului luteinic ; in primele sase luni dupa prima menstruate durerile lipsesc, ele devenind frecvente mai tarziu. Intensitatea si frecventa dismenoreei creste progresiv intre 15—22 de ani, mai ales la fetele inalte, astenice. Pentru a explica dismenoreea,au fost invocati mai multi factori ca : factorii psihologici,dezechilibru endocrin, prezenta unui uter malformat,prezenta unui obstacol in calea scurgerii sangelui menstrual, hipersensibilitatea in toata sfera genitala. Tratamentul dismenoreei se face de catre medicul specialist.

e) Menoragiile si metroragiile
Sunt cauzate adesea de o tulburare functionala, un dezechilibru hormonal si, eventual, unele leziuni organice sau tulburari ale coagularii sangelui. Avand in vedere multiplele transformari ce se petrec in aceasta perioada, este necesar ca supravegherea fetitei in dezvoltarea sa se faca de catre un medic ginecolog. A aparut astfel o specialitate, numita „ginecologia infantila”, care urmareste sa previna tulburarile si sa corecteze din timp abaterile pentru ca mai tirziu sa existe cit mai putine probleme.

Sursa: Sfaturi pentru tinerii casatoriti, Prof. Dr.Ioan Vinti, Bucuresti 1975