Crimele infioratoare comise de Vlad Tepes
Odata ajuns la putere in Valahia, Vlat Tepes a dorit cu orice pret sa-i pedepseasca aspru pe nobili din Targoviste care il tradasera pe tatal sau si fratele lui. In primavara lui 1457, el i-a invitat pe nobili impreuna cu familiilor lor la masa de Paste. Dupa ospat, invitatii au fost luati de soldati si fortati sa mearga pe jos 80 kilometri pana la cetatea Poienari, unde au fost folositi ca muncitori la constructia unei noi fortarete. Dupa ce a fost terminata, cinci luni mai tarziu, toti supravietuitorii au fost trasi in teapa. Aceasta emblema a cruzimii lui Vlad provoca invariabil dureri insuportabile timp de ore intregi, sau chiar zile, iar executantii erau experti in a prelungi agonia.
O brosura germana publicata la Nürnberg in 1488 relateaza:
„Unii erau ingropati pana la brau, apoi se tragea cu sageti in ei, iar altii erau arsi sau jupuiti de vii. Odata a comandat sa fie confectionat un vas mare, acoperit cu scanduri cu gauri in ele. Prin aceste gauri erau introduse capetele prizonierilor, care erau astfel imobilizati. Vasul era apoi umplut cu apa si sub el se aprindea un foc mare, astfel incat oamenii urlau infiorator, in timp ce erau fierti pana mureau. Mame si copiii lor de tata erau trasi impreuna in teapa, astfel incat copii dadeau convulsiv din picioare la pieptul mamelor pana mureau. Crestini, evrei si pagani erau trasi in teapa laolalta si apoi lasati sa zaca pe jos ca broastele pe moarte.”
Daca aceste relatari sunt imposibil de verificat, nu exista indoiala ca Vlad isi punea in aplicare pedepsele cu o satisfactie neobisnuita; exista trei sau mai multe surse independente care confera in mare masura veridicitatea. O alta poveste spune cum si-a pus marca caritatii sale asupra bolnavilor si saracilor din Valahia, invitandu-i pe toti la un ospat in orasul Targoviste, unde fusese pregatita pentru ei o masa bogata. La miezul noptii a aparut Vlad, la fel ca Dracula, si i-a intrebat daca mai doresc si altceva, adaugand: „Ati vrea sa scapati pentru totdeauna de griji?”. Cand audienta si-a dat acordul in gura mare, el a ordonat ca usile si ferestrele salii sa fie blocate cu scanduri si sa i se dea foc. Nimeni nu a scapat din flacari. Ca explicatie, Vlad le-a spus boierilor ca acesti oameni sarmani nu vor mai fi o povara pentru ei si pentru ceilalti; el a distrus saracia din Valahia dintr-o lovitura.
Cea mai cumplita dintre toate atrocitatile a avut loc in orasul Brasov, in 1459, atunci cand negustorii au ignorat amenintarile lui si au continuat sa-si mentina taxele percepute de la valahi. Vlad a condus asaltul supra orasului, dandu-i foc si tragand in teapa pe multi dintre locuitori pe dealul Tampa din apropiere. Scena a fost imortalizata pe o gravura in lemn cu totul macabra care a aparut pe frontispiciul unui pamflet tiparit la Nürnberg in 1499. Ea il infatiseaza pe Vlad luandu-si masa inconjurat de victimele trase in teapa, in timp ce oamenii sai continua sa cioparteasca membrele victimelor de langa masa. Desi este posibil ca povestea sa fi fost inflorita peste timp de fauritorii de mituri, distrugerea Brasovului este un fapt istoric, care sporeste reputatia lui Vlad ca om capabil de o razbunare teribila.
Sursa: Sursa: Tom Ambrose, Despoti si dictatori, Litera 2009