Impulsul sexual

Se numeste impuls sexual atractia fata de sexul opus, iar prin libidou intelegem complexul de senzatii care conditioneaza dorinta de apropiere fata de sexul opus.

La formele primitive de metazoare, eliminarea celulelor reproductive in mediul inconjurator este un proces pasiv, indiferent de excitatii, deci nu se poate vorbi de impuls sexual.

Odata cu revolutia vietuitoarelor, un complex de organe de simt, nervi si glande cu secretie interna, se pun in slujba fecundarii. Copulatia este procedata de un sir de fenomene complicate, de manifestari ale ambelor sexe, care au ca scop apropierea fizica si psihica intre parteneri.

Impulsul sexual se dezvolta pe masura ce ovarul si testiculul intra in functiune, rezultatul fiind secretia normala de hormoni. Dezvoltati si erotizati de catre hormoni, centri nervosi actioneaza asupra complexului de organe care participa la acest impuls, ceea ce explica pastrarea senzatiilor sexuale si dupa menopauza.

La om, nasterea impulsului sexual este legata de maturatia sexuala. Odata cu aceasta maturatie apare si dorinta de a practica activitatea sexuala. Impulsul sexual va fi declansat in primul rand de factorii hormonali la care se vor asocia si alti excitanti senzoriali si psihici. Factorii hormonali asigura activitatea sexuala a individului, iar cei senzoriali si psihici determina apropierea de o anumita persoana. Excitantii psihici sunt cei care pot transforma impulsul in dragoste.

Relatiile de simpatie dintre adolescenti se bazeaza in primul rand pe impresiile ce parvin cu ajutorul organelor de simt, mai ales pe calea analizatorului vizual. Sunt hotaratoare in acest sens trasaturile fetei, conformatia corpului, imbracamintea, coafura , mersul etc.

Ca importanta urmeaza excitatii tactili, de exemplu, excitatiile pornite de la asa-numitele „zone erotogene” (organele genitale, coapsele, sanii, buzele). In general orice punct al corpului poate deveni zona erotogena.

Excitatiile auditive ca vocea, timbrul, intonatia, constituie de asemenea elemente ale impulsului sexual.

Mirosul si gustul au la om o mai mica imprtanta fata de animale, care, in perioada de activitate sexuala, se atrag in primul rand prin mirosuri specifice.

Deci, prima faza a activitatii sexuale o constituie impulsul sexual, forta care atrage doi indivizi de sex opus. Acesta este determinat de excitatii hormonali la care se adauga cei psihici si senzoriali.