Mormantul Faraonului Tutankhamon
Mormantul Faraonului Tutankhamon
Cel mai celebru mormant a fost si este al unui copil care a devenit faraon la numai 9 ani, si a murit la varsta de 18 ani.
Tuankhamon a devenit rege acum 3 370 de ani mai exact la 9 ani dar din nefericire domnia lui a durat numai 10 ani. Nimeni nu stie exact cauzele care au provocat moartea faraonului, dar unii zic ca probabil a fost ucis. Tanarul faraon a fost mumificat si apoi a fost inmormantat in Valea Regilor.
3000 de ani au trecut, iar mormantul lui Tutankhamon nu a fost pradat de nici un hot. Alte morminte erau predate chiar in unele nu s-au mai gasit nici o comoara pentru ca au fost furate.
In anul 1922 un arheolog britanic pe nume Howard Carter a facut sapaturi in Valea Regilor, nu spera sa mai gaseasca nimic nou dar sub pietrisul unui mormant a gasit niste scari care duceau la un bloc de piatra. Coborand a ajuns la un zid de ghips care avea sigiliul faraonilor egipteni. Era mormantul lui Tutankhamon.
Impreuna cu sponsorul sau Lordul Carnarvon, Howard Carter a inlaturat piatra ce bloca intrarea in mormant. A intrat luminandu-si calea cu o lumanare, iar la intrebarea daca vede ceva el a raspuns ,,Da, lucruri minunate!”
Camera era plina de statui, jucarii, care, casete si vase. Aproape toate lucrurile erau din aur. Era una din comorile cele mai uimitoare care au fost descoperite.
Va intrebati cine este Howard Carter si Lord Carnarvon. Ei bine Howard Carter era un arheolog britanic, dar se acupa si cu egiptologia. El a fost nascut in Londra, 1873-1939.
In anul 1892 impreuna cu arheologul britanic Flinders Petrie a facut mai multe descoperiri in Tell et-Amarna. Howard a colaborat si cu departamentul de antichitate al guvernului egiptean. El a facut mai multe descoperiri care sunt destul de faimoase, de pilda mormantul faraonului Tutmosi IV, mormantul faraonului Amenofis I si al reginei Hatshepsut.
Dar cea mai fabuloasa descoperire a lui Howard Carter, a fost in anul 1922 impreuna cu Lord Carnarvon, in Valea Regilor, mormantul faraonului Tutankhamon.
Lord Carnarvon sau mai bine zis George Herbert Carnarvon, a fost un arheolog britanic, nascut in anul 1866-1923.Terminandu-si studile in anul 1903, el si-a indreptat privirea catre Egipt. Dupa 4 ani ca si Howard Carter a participat la o organizatie care se ocupa cu sclavii din Teba antica.
Dupa o lunga durata de sedere in Egipt, in acea perioada el analiza inca Egiptul sa-l cunoasca mai bine. In 4 noiembrie 1922 colaborand cu Howard Carter a descoperit mormantul lui Tutankhamon.
Descoperirea mormantului lui Tutankhamon a zguduit lumea. O data ce Carter si Carnarvon care au descoperit comorile mormantului, in 17 februarie 1923 comorile au fost expuse publicului la Muzeul din Cairo. Sute de jurnalisti si fotografi si vizitatori s-au grabit sa ajunga in Egipt sperand sa poata vedea colectia de comorii.
Printre comorile care umpleau mormantul se gaseau statui ale zeilor, cufere pictate, jocuri, lampi si bijuterii. S-au gasit si multe feluri de mancare lasate pentru faraon. Pentru ca exista atatea comori au trebuit ani ca sa le poata transporta pe toate.
Dupa mai multe investigatii, Carter si-a dat seama ca mormantul a fost si el pradat, dar nu se stie daca acea camera a fost gasita de catre hoti. Dupa 3 ani Carter a aflat raspunsul.
Inautrul camerei funerare se afla un sarcofag din piatra rosie. Aici erau trei sicrie unul in altul, ultimul facut din aur masiv. Dupa ce Carter a desfacut ultimul sarcofag a vazut mumia, Carter a fost prima persoana care a vazut mumia dupa 3000 de ani.
Peste fata faraonului se afla o masca impresionanta din aur si mai mult de 100 de amulete si bijuterii ii impodobeau corpul mumificat. Dar, din pacate materialul din care era bandajat corpul, care trebuiau sa-l conserve l-au deteriorat.
Pentru publicitate unii oameni profitau de naivitatea oamenilor si incepeau sa inventeze tot felul de legende si blesteme. Cea mai celebra legenda este faimosul blestem a lui Tutankhamon, despre care se spune ca i-a atins pe cei care au deranjat linistea faraonuluiTutankhamon.
Lordul Carnarvon, organizatorul expeditiei a murit la cel putin un an de la intrarea in mormant. In momentul mortii sale la Cairo, toate luminile din oras s-au intrerupt. In acelasi moment in Anglia, cainele sau a murit. Alti oameni care au vizitat mormantul au murit si ei.
De fapt toate aceste povesti inspaimantatoare sunt inventate. Nu exista nici un bluestem scris pe zidul mormantului si Lordul Carnarvon a murit din cauza unei muscaturi de tantar infectat. Howard Carter conducatorul expeditiei si cel care a intrat primul in mormant a trait multi ani dupa aceea.