Bufnita polara (Nyetea scandiaca)

Bufnita polara

Bufnita polara

Bufnita polara (inaltime 55-65 cm) isi duce viata in tinuturile polare nordice, femela fiind mai mare, alba cu striuri si pete negricioase, iar masculul mai mic si aproape complet alb. Prada consta din lemingi si alte rozatoare, dar si din potarnichi de zapada si iepuri.

Vaneaza pe lumina. Cuibareste in regiunile mlastinoase, pe movile de pamant. Iarna intreprinde migratii spre sud in cautarea prazilor.

Este lipsita de gusa, iar penajul este moale si infoiat, pentru care fapt nu face nici cel mai mic zgomot in zbor. Gatul este scurt, capul voluminos iar ochii mari, orientati frontal si inconjurati de cate un disc de pene dispuse radiar, asa-numitul „disc facial”.

Ciocul este relativ scurt, mult curbat, ingropat la radacina in pene aspre, de forma paroasa, numite vibreze. Baza mandiulei superioare are un invelis membranos – ceroma – in care se deschid narile. Este o pasare adaptat la viata nocturna, cu simtul vederii foarte dezvoltat.

Auzul este exceptional, conductele auditive fiind foarte dezvoltate si se deschid la exterior prin niste pliuri de piele, ce se desfac ca niste adevarate pavilioane auditive.

Ouale sunt albe, aproape sferice, si clocitul incepe dupa depunerea primului ou. Puii, acoperiti de regula de un puf des, au o dezvoltare nidicola.