Papagalul-Bufnita (Strigops habroptilus)
Papagalul-Bufnita
Papagalul-Bufnita (inaltime 60 cm) se afla raspandita in Noua Zeelanda, fiind aproape incapabil de zbor, ducand o viata mai mult terestra.
Este o pasare nocturna. Penajul este verde cu nuante verzi-inchise si pete galbui. Are un disc de pene faciale, asemenea Strigiformelor, caracter rezultat prin convergenta adaptiva.
Cuibareste in cavitati pe care pasarile si le sapa sub radacinile arborilor ori in gauri de stanci. Este o specie amenintata cu disparitia, datorita animalelor introduse de om in habitatul sau.
Are un cioc puternic si curbat, la baza mandibulei superioare gasindu-se o cira in care se deschid narile. Mandibula superioara este mult mai dezvoltata, pasarea putand-o ridica si cobora, ea nefiind fixata in mod rigid la oasele craniului.
Mandibula inferioara este scurta, trunchiata si poate fi miscata si dinainte inapoi. Limba este in general carnoasa si groasa, folosind-o pentru prealabila prelucrare a hranei inainte de inghitire ca decojire, sfaramare etc. Picioarele au doua degete indreptate indarat, adaptate la catarat, cand se poate ajuta si cu ciocul ca de un al treilea picior.