Drogurile – creatii ale zeilor
Drogurile – creatii ale zeilor
Populatiile primitive de la inceputul istoriei considerau unele plante ca fiind creatiile zeilor pentru ca aveau proprietati miraculoase, supranaturale.
Este foarte adevarat ca, datorita unor proprietati speciale, acelea de a da veselie, tristete, halucinatii, diverse forme de nebunie, o seama de specii vegetale ai intrat arsenalul vrajitorilor si al oracolelor grecesti sau romane, al preotilor tibetani ca plante de cult si ceremonie.
Erau folosite in asa numitele „ordalii”, probe divine de incercare a vinovatiei, practicate de triburi indoneziene, dar si in Europa (cucuta, boabele de calabar).
Astfel, canepa indiana, planta cu proprietati halucinogene, numita si hasis, era bine cunoscuta in Orient, o secta religioasa imprumutandu-i numele (hasisini), din care a derivat mai tarziu cuvantul asasini, din cauza agitatiei si marsurilor sangeroase ale membrilor ei, sub actiunea fumului ametitor.
Din capsulele de mac, populatiile orientale scoteau opiul, care, fumat, dadea viziunea paradisiaca de care vorbea Budha, iar ciuperca muscarita (Amanita muscaria) provoca adevarate exaltari colective (stare de amoc) la vechile populatii siberiene, fiind manuite de vrajitorii lor, samanii, pentru a intra în legatura cu lumea spiritelor.
Populatiile africane de vanatori loloseau o otrava redutabila, curara, scoasa de vrajitori initiati dintr-o specie de Sliyclinos, nu numai la vanatoare, dar si in ceremonialuri religioase, iar populatiile oceanice consumau kawa-kawa, extrasa dintr-un neam de piper (Piper melhysticum), care produce betii colective si o scufundare in lumea somnului, numite, in insula Samoa, alouas.
Pe vremuri. in folclorul nostru, la mare cinste se gasea matraguna (Atropa belladonna), care a dat nastere unui adevarat cult, legat de culegerea si de folosirea ei in diverse boli, dar si la descantece erotice.
Abia in secolul a XIX-lea taina proprietatilor miraculoase va li pe deplin descifrata.
Sursa foto: ancient-wisdom.com