Strategia de aparare a pestilor pastori impotriva dusmanilor


Strategia de aparare a pestilor pastori impotriva dusmanilor

Prospectiunile submarine au dezvaluit existenta unor specii de pesti care se folosesc de biciul urzicator al altor celenterate precum meduzele pentru a se apara de dusmani.

Strategia de aparare a pestilor pastori
Foto: ro.pinterest.com

Una din cele mai veninoase meduze ale marilor calde este galera portugheza (Physalia arethusa) ale carei filamente urzicatoare foarte lungi sunt vatamatoare si pentru om. Printre tantaculele ei ucigatoare isi gasesc adapost micutii pesti-pastori (Nomeus gronovi) al caror trai nu-i de invidiat.

Strategia de aparare a pestilor pastori
Foto: en.wikipedia.org

Sub „coverta" meduzei ei se gasesc ca intr-o camera, din al carei tavan coboara tot felul de fire electrice de inalta tensiune. La cel mai mic zgomot, acesti pestisori, care nu se indeparteaza mai mult de 2-3 metri de meduza, se opresc din zburdat si se refugiaza in mare graba sub acoperisul de tentacule de care nimeni nu are curajul sa se apropie.

Nu se stie inca exact daca pestisorul este imun fata de toxinele meduzei sau pur si simplu este atat de bine familiarizat cu aceasta retea ucigatoare, incat o evita cu usurinta. Sigur, insa, meduza isi menajeaza protejatul, neatacandu-l niciodata cu cnidoblastele sale ucigatoare.

Nu-i vorba de un act de prietenie total dezinteresata. Pestisorul Nomeus aduce unele mici servicii meduzei, curatind-o de maruntii crustacei Hyperia, care se infig in corpul acesteia. Pestii extrag parazitii din aceasta gelatina vie si ii inghit.

Ei se hranesc, de asemenea, cu resturile de hrana ramase printre tentaculele meduzei. Daca Amphiprion este un fel de valet al actiniei, Nomeus poate fi considerat ca un fel de gunoier al meduzei.

Alte meduze cu palarie, cum ar fi Cyaneu, sunt insotite de merlan - ruda buna a scrumbiei, si de pestii Crax, Poronotus, Hynerina si Stromateus, aparati de imensa cupola de 2-3 m diametru si de uriasele tentacule care ating 30-40 m lungime.

Meduzele Marii Negre protejeaza de obicei puii de stavrizi care se invart in jurul lor ca fluturii de noapte in jurul lampilor.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.