Structurile atmosferei Pământului
Structurile atmosferei
Structurile atmosferei sunt: termosfera, mezosfera, stratosfera, troposfera.
Atmosfera nu are o graniță clar definită. Sateliții spațiali gravitează la o distanță de peste 300 km deasupra suprafeței Pământului – aici există atmosfera, dar este atât de rarefiată încât este aproape vid.
Această regiune se numește termosferă, în care atomii sunt extrem de fierbinți (până la 2.000 grade C), dar atât de distanțați încât nu vor arde.
Termosfera se întinde în jos până la o distanță de 80 km deasupra suprafeței Pământului. Aici începe o zonă numită mezosferă.
Atomii din mezosferă sunt ionizați. Aceasta înseamnă că ei au pierdut electroni și că pot reflecta undele radio cu lungime de undă scurtă.
Această zonă este denumită de obicei ionosferă și este extrem de importantă pentru comunicațiile radio globale. Stratosfera este stratul următor, care se întinde spre sol până la aproximativ 15 kilometri deasupra suprafeței Pământului.
Acest strat mai rece conține stratul de ozon, un ecran protector care blochează radiațiile ultraviolete potențial dăunătoare, provenite de la Soare, deși a fost deteriorat de substanțe chimice eliberate în urma unor activităti umane.
Puternice erupții vulcanice pot injecta praf și gaze acide în stratosfera. Troposfera formează ultimii 15 kilometri de atmosfera și conține 80 la sută din masă atmosferei. În această parte a atmosferei se desfășoară fenomenele meteorologice.
Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher