Componența celei de-a doua expediție a lui Cristofor Columb

Componența celei de-a doua expediție a lui Cristofor Columb
Flota lui Cristofor Columb plecând din Spania.

Componența celei de-a doua expediție a lui Cristofor Columb

Regii Spaniei, Ferdinand şi Isabella, au confirmat în mod solemn toate drepturile şi privilegiile făgăduite lui Columb în 1492, în urma descoperirilor din prima expediție.

În instrucţiunile regale din 29 mai 1493, don Cristobal Colon este intitulat amiral, vicerege şi guvernator al insulelor şi continentului descoperit. A fost echipată fără întârziere o nouă flotilă compusă din 17 vase, printre care trei corăbii mari. Columb a înălţat pavilionul de amiral pe cea mai mare dintre ele — „Maria Galante”.

Întrucât Columb nu văzuse la indieni nici vite şi nici plante cultivate europene şi întrucât se proiecta întemeierea în Española a unei colonii spaniole, au fost încărcaţi pe corăbii cai, asini, vite cornute mari şi porci.

În afară de aceasta, amiralul a poruncit să se ia pe corăbii butuci de viţă de vie de diferite soiuri şi seminţe de plante cultivate în Europa.

Împreună cu Columb au plecat în căutarea norocului în noile regiuni un mic grup de curteni, sute de nobili săraci, dar mândri (hidalgos), rămaşi fără ocupaţie după cucerirea Granadei, zeci de funcţionari regali, precum şi călugări şi preoţi care trebuiau să aducă la creştinism pe „păgânii” de peste ocean.

Potrivit diferitelor izvoare, pe corăbii se aflau 1.500—2.500 de oameni. A doua expediţie a lui Columb a pornit din Cadiz la 25 septembrie 1493. În insulele Canare s-a mai luat o încărcătură suplimentară — trestie de zahăr — şi, urmându-se exemplul portughezilor, câini mari anume dresaţi pentru vânătoarea de oameni.


Sursa: Istoria Descoperirilor Geografice, I.P Maghidovici; în româneşte de: Ion Vlăduţiu şi M. Leicand