Marele Sfinx de la Giza

Marele Sfinx de la Giza

Marele Sfinx de la Giza

Sfinxul este o imagine a unui leu cu cap de om şi eventual aripi, inventat de către egiptenii Vechiului Imperiu, adoptat ulterior de arhaica mitologie greacă, de unde şi-a primit numele.

Sfinxul are corpul unui leu şi capul unui rege sau zeu. Privit din profil, îţi dai seama că are capul mult mai mic în comparaţie cu corpul. Corpul are o lungime de 73 m şi o înalţime de 20 m.

Numai labele au o lungime de 17 m, iar partea din spate de 52 m. Capul are 6 m înălţime şi 4 m lăţime, iar ochii au 2 m înălţime. Nasul şi barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic. În trecut, statuia a fost pictată: roşu pentru faţă şi corp şi galben cu dungi albastre pentru cap.

Sfinxul a fost construit pe locul unei cariere de piatră şi se pare că a fost sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var. Astăzi, statuia se fărâmiţează din cauza vântului, umidităţii şi a poluării din Cairo.

Unii egiptologi cred că a fost construit de către faraonul Khafra, având înfăţişarea acestuia, iar alţii consideră că probabil a fost construit încă din era glaciară, probabil de către extratereştrii. Multe inscripţii arată imagini cu nişte maşinării zburătoare, care construiau piramidele şi Sfinxul.

Ultimele teorii spun că Sfinxul a fost construit în timpul celei de a IV-a Dinastii de către Khaf-Ra (Chefren, Kefren), în anul 2500 Î.Hr., după construcţa piramidei acestuia.

Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc “shingo” care înseamnă “a strangula” şi grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unei fete, corpul unui leu şi aripi de pasăre cu care îşi strangula victimele. In orice caz, Marele Sfinx din Giza este o realizare constructiva uluitoare, un punct cultural de atractie mondiala.